Antibiotica helpen niet bij sinusitis

Laatst bijgewerkt: maart 2012

nieuws Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association en in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigt dat antibiotica een of nauwelijks zin hebben bij een acute rinosinusitis. Mensen met sinusitis die antibiotica kregen waren na drie dagen niet beter af, dan mensen die geen antibiotica namen: ze hadden niet minder klachten, hun levenskwaliteit was niet beter, ze waren niet sneller genezen, konden niet sneller opnieuw aan het werk en het aantal complicaties verminderde evenmin.

In het Nederlandse onderzoek werden 47 patiënten die in een ziekenhuis waren opgenomen met complicaties van een acute rhinosinusitis onderzocht. Gedurende de opname werden alle patiënten behandeld met intraveneuze antibiotica. Er bleek evenwel geen verschil te bestaan tussen het optreden en de ernst van de complicaties tussen patiënten die voor hun opname in het ziekenhuis antibiotica hadden gekregen en patiënten die geen antibiotica hadden genomen.

Het Amerikaanse onderzoek ging na of patiënten met sinusitus die antibiotica (amoxicillin) kregen sneller genazen en minder klachten hadden dan patiënten die een placebo kregen. Dat bleek dus niet het geval te zijn.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram