Je zal het maar hebben: allergisch voor sperma

Laatst bijgewerkt: januari 2012

nieuws Het is zeldzaam maar het bestaat: vrouwen die allergisch zijn voor sperma en, misschien nog erger, mannen die allergisch zijn voor hun eigen sperma. Hoeveel mensen aan deze kwaal lijden is niet bekend.

Vrouwen met een sperma-allergie (ook wel spermaplasma-allergie of SPA genoemd) klagen over jeuk, zwelling en een branderig gevoel in de vagina, maar soms ook heftiger reactie zoals netelroos met veralgemeende huiduitslag. Bij orale seks treden zwellingen in de mond, de tong, de lippen enz. op. De klachten treden op binnen het halfuur na seks en verdwijnen na enkele uren spontaan. Typisch is dat de klachten niet optreden wanneer ze vrijen met een condoom of vrijen zonder zaadlozing (coïtus interruptus). Het zou gaan om een allergische reactie van het onmiddellijke type (IgE-gemediëerde allergie) op een eiwit in het sperma. De allergie is niet partner-gebonden, maar treedt op bij elk seksueel contact. Aangezien ook het sperma van mannen die een vasectomie hebben ondergaan als allergeen kan werken, moet het eiwit afkomstig zijn uit de prostaat.

Bij mannen die allergisch zijn voor hun eigen sperma treden na elke zaadlozing verschijnselen op die vergelijkbaar zijn met een pollenallergie (rode ogen, een loopneus, zere spieren en vermoeidheid). Dit wordt ook wel eens Post Orgasmic Illness Syndrome of POIS genoemd. Volgens de Nederlandse neuropsychiater Marcel Waldinger van het HagaZiekenhuis in Den Haag en hoogleraar Seksuele Psychofarmaologie aan de Universiteit Utrecht, die dit syndroom enkele jaren geleden als eerste beschreef, gaat het om een auto-immuun reactie (waarbij het immuunsysteem reageert tegen lichaamseigen stoffen) die optreedt op het moment dat het sperma de testikels verlaat en in de zaad- en urineleider terecht komt.

Een allergische reactie bij de vrouw kan worden vermeden door altijd een condoom te gebruiken. Bij een POIS brengt dat evenwel geen soelaas. Daar kunnen antihistaminca de klachten helpen onderdrukken.

De beste remedie is een gewenningskuur (hyposensibilisatie): Hierbij wordt in het ziekenhuis regelmatig onderhuids verdund sperma ingespoten, tot het lichaam het zaad niet meer als een allergische stof beschouwt.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram