Welk zwemhulpmiddel voor kinderen?

nieuws Zwemhulpmiddelen helpen kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen om te blijven drijven. Het is geen middel waarmee u verdrinking kunt voorkomen. Daarvoor zijn alleen reddingsvesten geschikt. Ook als u een veilig zwemhulpmiddel gebruikt, geldt: laat uw kind niet alleen in het water. Blijf altijd in de buurt.

Tips
• Gebruik een zwemhulpmiddel alleen voor de gewichtsklasse en/ of de lengte die op de verpakking staat aangegeven. Koop ze niet op de groei, want dan is het drijfvermogen niet gegarandeerd.
• Koop alleen opblaasbare zwemhulpmiddelen met veiligheidsventielen. Let erop dat de ventielen bij het gebruik goed gesloten en ingedrukt zijn.
• Controleer voor het gebruik het drijfvermogen in het water.
• Laat uw kind in zee of in open water met stroming geen zwemvleugels of andere opblaasbare hulpmiddelen dragen of blijf er . Een kind dat even contact met de bodem verliest, kan eenvoudig meegevoerd worden door wind en stroming.
• Laat na gebruik het zwemhulpmiddel nooit helemaal leeg lopen. Bewaar ze het liefst opgerold. Zo voorkomt u vouwscheuren. Bovendien gaan de binnenkanten niet aan elkaar plakken.
• Gebruik een zwemhulpmiddel nooit in combinatie met een wegwerpluier. Een luier houdt lucht vast. Hierdoor komen de billen boven water komen en raakt het hoofd in het water. Laat uw kind zonder luier in het water of gebruik een speciale zwemluier.

Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek, gemaakt om verdrinking te voorkomen. Het draait een drenkeling op de rug, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken. U kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 à 3 maanden. Er bestaan ook drijfhulpmiddelen, vroeger zwemvesten genoemd.
Verwar een reddingsvest niet met een zwemvest. Zwemvesten hebben niet het vermogen om mensen op de rug te draaien. Doe uw kinderen alleen een zwemvest om als ze al kunnen zwemmen en op beschut water zijn waar snel hulp aanwezig is. Als u uw kinderen op een boot meeneemt, zorg er dan voor dat ze reddingsvesten dragen.

Gebruik een reddingsvest niet in de volgende situaties:
• in ondiep water waar uw kind de grond kan raken. In dit geval draait uw kind niet vanzelf op zijn of haar rug.
• als uw kind een normale wegwerpluier draagt. Omdat deze luiers lucht vasthouden, komen de billen boven het water uit en gaat het hoofd kopje onder. Doe uw kind dus geen luier aan of gebruik een speciale zwemluier.

Laatst bijgewerkt: juni 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram