40 weken zwanger

In dit artikel
40 weken zwanger

dossier

Dit is dé week van je uitgerekende datum. Maar slechts 5 procent van alle kinderen wordt geboren op de uitgerekende datum. Het kindje wordt nu in ieder geval binnen twee weken geboren.

Het is niet de moeder maar de baby die aangeeft wanneer het tijd is om geboren te worden: hij scheidt het stresshormoon cortisol af. Onder invloed van cortisol komen de weeën op gang en begint de bevalling.

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Mama tijdens week 40

Alhoewel het zwangerschapsgewicht voor heel veel vrouwen verschilt, is de gemiddelde zwangere vrouw met 40 weken zwanger tussen 12 en 16 kg aangekomen. Daarin zit wel het gewicht van de baby (ca 3,5 kg), van de placenta (ca 650 g) en van het vruchtwater (ca. 800 g).

  • Je baarmoeder is nu duizend keer zo groot als toen je zwanger werd. En je borsten zijn twee tot drie keer groter dan voor je zwangerschap. Elke borst is nu ongeveer een halve kilo zwaarder.
  • Maak je geen zorgen als de bevalling na 40 weken nog niet is begonnen. Tot 42 weken ben je nog steeds op tijd. Probeer te ontspannen en gebruik de laatste dagen om jezelf te verwennen. Zodra je baby geboren is, moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn.
  • De eigenlijke bevalling begint met de zogenoemde ontsluiting. Hiermee wordt bedoeld dat de baarmoeder uitgang helemaal open moet staan. Dit proces gaat gepaard met ontsluitingsweeën. Pas als zich die gaan voordoen is de bevalling echt begonnen. De verloskundige of gynaecoloog zal voelen hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Vanaf het moment dat de ontsluiting volledig is, kan er pas worden geperst. Als er nu weeën komen kan je gaan meepersen om de baby geboren te laten worden. Elke vrouw ervaart de ontsluitingsweeën verschillend. Door de toenemende ontsluitingsweeën verstrijkt de intussen ook week geworden baarmoedermond geheel en neemt de opening toe. Meepersen heeft nu nog geen zin omdat eerst de opening volledig moet zijn. Het wordt in centimeters uitgedrukt. Van een volledige ontsluiting is sprake bij 10 centimeter.

Lees ook: 10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

  • Massage door de partner of de vroedkundige tijdens de bevalling draagt bij tot de ontspanning en helpt de pijn bij de weee¨n opvangen. Massage brengt bovendien een zachte, zorgende boodschap over. Wanneer de partner actief betrokken wordt in de ondersteuning tijdens de moeilijke momenten van de arbeid versterkt dit de onderlinge band en het gezamenlijk beleven van de geboorte.
  • Na een bevalling is het normaal dat je nog enkele weken bloed verliest. Die bloedingen worden in medisch jargon kraamvloed of lochia genoemd. Dat kan 4 tot 8 weken duren, afhankelijk of je wel of geen borstvoeding geeft. Dit zijn geen menstruaties maar bloed, slijmvlies en afvalstoffen uit de baarmoeder die zich langzaam herstelt van de zwangerschap.
  • Tijdens de zwangerschap, maar zeker na je bevalling, verandert je lichaam sterk. Soms gaat dit gepaard met ongemak en misschien ben je over sommige dingen ongerust. De vroedvrouw en je gynaecoloog zullen je informatie geven. In principe heeft je lichaam ongeveer zes tot acht weken nodig om te ‘ontzwangeren’. Kwaaltjes waar je tijdens de zwangerschap last van had, bijvoorbeeld aambeien of hemorrhoi¨den, zullen dus niet direct verdwijnen. Sommige ongemakken kunnen kort na een bevalling zelfs nog in ernst toenemen, bijvoorbeeld vochtopstapeling in de benen.
  • Veel mama’s voelen zich prikkelbaar na de geboorte van hun kindje. Momenten van intens geluk wisselen af met momenten van verdriet. Deze emotionele schommelingen kunnen enkele uren, maar soms ook enkele dagen duren. Meestal heb je vooral rond de derde dag last van onverklaarbare huilbuien: de tranen vloeien zonder dat je begrijpt waarom. Soms kunnen deze gevoelens ook pas de kop opsteken als je terug thuis bent. Het is belangrijk dat je weet dat dit volkomen normaal is. Een depressie is behandelbaar en kan worden opgelost. Het allerbelangrijkste is dat je hulp zoekt en niet probeert je problemen in je eentje op te lossen.
  • De vroedvrouw die je al tijdens de zwangerschap hebt leren kennen, is de ideale persoon om je ook na de bevalling verder op te volgen. Uiteraard kun je ook een vroedvrouw boeken als je er voor de bevalling nog geen had. Er wordt aangeraden om na een verkort ziekenhuisverblijf binnen de 24 uur thuis een vroedvrouw te zien. Zij kan de verdere zorg voor de moeder en haar baby opnemen en begeleiding bieden bij bijvoorbeeld borstvoedingsproblemen, uitvoeren van de hielpriktest, … Ook bij deze postnatale begeleiding is een goede communicatie en samenwerking met de huisarts en/of de gynaecoloog erg belangrijk en bestaan er goed uitgeschreven procedures.

Lees ook: Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap

123_m_mama_baby_geboorte.jpg

Lees ook: Het belang van veilig huid-op-huid contact na de bevalling

Je baby tijdens week 40

Je baby is nu ongeveer 50 centimeter lang en weegt ongeveer 3300-3500 gram. Jongens zijn vaak wat groter dan meisjes. 15 procent van het lichaamsgewicht bestaat uit vet. Zo blijft hij warm in de buitenwereld.

  • Als dit niet je eerste zwangerschap is, kan het zijn dat de baby nog niet met zijn hoofdje is ingedaald in het bekken. Bij de eerste zwangerschap is dat al wel vanaf 36- 37 weken het geval.
  • Direct na de bevalling wordt je baby op je buik of borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. Niet alleen om hem warm te houden, zijn energie te sparen en hem bij te laten komen van de stress van de geboorte. Het is ook belangrijk voor de overdracht van (goede) huidbacteriën van jou naar je kind en het stimuleren van natuurlijke reflexen die hem zullen helpen bij de voeding. Wanneer je na de bevalling door een complicatie zelf niet meteen beschikbaar bent om huid-op-huidcontact met je kind te hebben, kan je partner dit van je overnemen.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram