34 weken zwanger

In dit artikel
34 weken zwanger

dossier

In de 34ste week is je baby perfect gevormd. Hij moet nu enkel nog wat groeien en wat gewicht bijwinnen. Ook de longen moeten nog rijpen.

Afhankelijk van onder andere zijn gewicht, kan nog altijd een couveuse nodig zijn wanneer hij nu zou geboren worden.

Mama tijdens week 34

  • Heb je een grote buik, dan betekent dat niet per se dat je een groot kind krijgt. En andersom geldt ook: een kleine buik wil niet zeggen dat je een klein kindje krijgt. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.
  • Je benen hebben het zwaar te verduren tijdens de laatste maanden van je zwangerschap. Een veelvoorkomende klacht is rusteloze benen en/of kuitkrampen. Vaak helpt het om je benen te strekken en je tenen naar je toe te trekken.
  • Spataderen komen ook meer voor. Dit komt door je hormoonhuishouding die er voor zorgt dat je bloedvaten minder sterk zijn. Veel rust en weinig belasting kunnen helpen het ergste te voorkomen. Draag geen hoge hakken, leg je benen hoog als je zit en draag eventueel steunkousen. Dit helpt ook: een wisselbad voor je gaat slapen of een massage van je partner.
  • Ongewild urineverlies komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Door tillen, hoesten, niezen of een plotse lachbui kan er dan wat urine weglekken. Ga regelmatig plassen, ook al voel je nog geen aandrang, maar probeer op het toilet de plas nog even op te houden. Zo versterkt je de sluitspier. Tijdelijk onderbreken terwijl je plast is, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, geen goede oefening en werkt blaasontstekingen in de hand. Als je pijn of een branderig gevoel hebt bij het plassen, moet je je arts raadplegen. Dat kan wijzen op een blaasontsteking.

  • Als je kindje nog niet is ingedaald, is dat helemaal niet erg. Als dit je eerste kindje is, heb je nog tot en met week 37 voordat je baby helemaal ingedaald hoort te zijn. Als dit niet je eerste kindje is hoeft je kindje helemaal nog niet in te dalen. Dat kan zelfs tijdens de bevalling nog gebeuren.
  • Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is het heel normaal dat je af en toe last hebt van voorweeën of oefenweeën. Ze komen vaak ’s avonds en ’s nachts voor.
  • Je kan gewoon autorijden als je zwanger bent. Je baby zit veilig in het vruchtwater. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het wel wat lastiger worden in de auto. Je buik wordt steeds dikker en je kan ook wat last krijgen van je onderrug. Ook tijdens de zwangerschap moet je een autogordel dragen. Een veiligheidsgordel is de beste bescherming bij ongelukken, zowel voor jezelf als voor je kind. Het onderste deel van de riem wordt het best onder de zwangere buik geschoven. Er bestaan speciale kussentjes die de autogordel mooi vasthouden onder de buik zodat de gordel niet in de buik kan snijden bij een bruuske schok. Het schuine gedeelte van de gordel draag je dan gewoon zoals altijd.
  • Als je ervoor gekozen hebt om 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan, dan is het na 34 weken zwangerschap eindelijk zover. In dat geval kan je mooi wat extra rust pakken.

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Lees ook: Wanneer en hoelang heb je recht op moederschapsverlof?

123_m_zwanger_blij_buik.jpg

Je baby tijdens week 34

De foetus is nu ongeveer 42-44 cm lang en weegt ongeveer 2100-2200 gram

  • Deze week maakt je baby weer een flinke groeispurt. Hij zal nog ca. 230 gram per week aankomen. Qua lengte zal hij nog maar enkele centimeters groeien.
  • Je baby is bijna klaar voor de bevalling. De nieren werken, de longen zijn zo goed als rijp en de nagels op zijn vingers zijn bijna af. De weerstand is sterk toegenomen, waardoor de kans op virussen en infecties een stuk kleiner is geworden. De zachte donshaartjes waarmee je kind bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht. De oogjes functioneren nu. Hij kan het verschil tussen licht en donker goed onderscheiden.
  • Als je in verwachting bent van een jongen, dalen zijn testikels nu van de buik af naar het scrotum. Soms dalen één of beide testikels niet in positie voor de geboorte. In dit geval dalen de testikels waarschijnlijk voor zijn eerste verjaardag. Als het scrotum van je kind groot lijkt vlak na de geboorte, maak je dan geen zorgen. De zwelling is te wijten aan extra vocht en zal na een week verdwijnen.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram