Vrouwen zwanger ondanks Implanon

nieuws In België zijn de afgelopen tien jaar 27 vrouwen zwanger geraakt ondanks het gebruik van het voorbehoedsmiddel Implanon. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. De voorbije drie jaar zouden zowat 25.000 vrouwen in België Implanon hebben gebruikt. In Groot-Brittannië zijn bijna zeshonderd vrouwen zwanger geraakt (op een totaal van 1,4 gebruiksters). Volgens het Britse ministerie van volksgezondheid is dit waarschijnlijk te wijten aan het verkeerd inbrengen van het geneesmiddel, niet aan het geneesmiddel zelf. Als Implanon volgens de aanwijzingen wordt ingebracht - dat wil zeggen op de juiste manier en op het juiste tijdstip door een ervaren arts - is het een uiterst betrouwbare anticonceptiemethode.

Implanon is een klein, dun, buigzaam staafje van kunststof van vier centimeter lang dat onderhuids aangebracht wordt en dat drie jaar werkzaam blijft. Het staafje, zo groot als een lucifer, zit in een injectienaald die aan de binnenzijde van de bovenarm, iets boven de elleboog door de arts wordt ingebracht. Het staafje moet aan de binnenzijde van uw bovenarm vlak onder de huid worden aangebracht. Als u rechtshandig bent, wordt het staafje in de linkerarm geplaatst en andersom. Het inbrengen gaat onder plaatselijke verdoving. Het staafje zit in een wegwerpspuit en wordt met behulp van een holle naald ingebracht.
Het implantaat geeft kleine hoeveelheden van een progestageen hormoon in de bloedbaan af, die voorkomt dat er een eicel vrijkomt uit de eierstokken. en biedt daardoor bescherming tegen een zwangerschap. Afhankelijk van het preciese tijdstip waarop het staafje werd ingebracht kan het enkele dagen duren voor het staafje voldoende betrouwbaar is.

Na drie jaar is de voorraad van het hormoon op en moet het implantaat vernieuwd worden. Als u het staafje niet op tijd heeft laten vervangen, is de anticonceptie niet meer betrouwbaar. Sommige vrouwen met overgewicht kunnen echter in het derde jaar mogelijk een verminderde betrouwbaarheid ondervinden. Voor hen is het beter na twee jaar het staafje te vernieuwen.
Het staafje kan ook eerder worden verwijderd, bijvoorbeeld in verband met kinderwens of om andere redenen. Van zodra de arts het staafje verwijdert, houdt de contraceptieve werking op en wordt de vrouw bijna onmiddellijk terug vruchtbaar.
Sinds oktober vorig jaar heeft producent Organon/MSD een nieuwe applicator op de markt gebracht waardoor het gemakkelijker is om het staafje op een correcte manier in te brengen en ook controle achteraf mogelijk is of het staafje wel juist zit. Bovendien is het nieuwe staafje achteraf ook gemakkelijker op te sporen om het eventueel te verwijderen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt