Minder Alzheimer bij koppels
nieuws
Gehuwde/samenwonende ouderen hebben tot de helft minder kans op Alzheimer dan alleenstaanden. Dat moet blijken uit een Zweeds-Finse studie gepubliceerd in het gezaghebbende British Medical Journal. Zij volgden gedurende 20 jaar bijna 2000 mannen en vrouwen die bij het begin van de studie rond de 50 jaar oud waren. Op het einde van de studie ondergingen ze een aantal cognitieve tests en werden bij twijfel ook diagnostische test op dementie en Alzheimer uitgevoerd. Na afloop van de studie werd bij 113 van de 1950 deelnemers een of andere vorm van dementie vastgesteld, waarvan 76 Alzheimer.
Mensen die op vijftigjarige leeftijd alleenstaand waren (inclusief gescheiden of weduwe/weduwnaar), hadden op latere leeftijd dubbel zoveel kans op dementie als diegenen die op 50 jaar gehuwd/samenwonend waren. Bij mensen die zowel op 50-jarige als op 70-jarige leeftijd alleenstaand waren, was het risico zelfs drie keer zo hoog als bij gehuwden/samenwonenden. Weduwen/weduwnaars zouden bijzonder gevoelig zijn: wie op 50 en 70 jaar weduwe/weduwnaar is, zou zelfs tot 7 keer meer kans op Alzheimer hebben dan samenwonenden/gehuwden.
De onderzoekers veronderstellen dat er zoiets zou bestaan als een ‘hersenreserve’ en dat diverse vormen van sociale en intellectuele interactie zou beschermen tegen dementie.