Vrouwen met hartproblemen vaak onderbehandeld

nieuws Een vrouw die met hartklachten naar de spoeddienst wordt gebracht, moet gemiddeld 47 minuten langer op behandeling wachten dan een man. Dit kostbare – letterlijk levens kostende – tijdverlies is vooral te wijten aan vooroordelen bij artsen: ‘vrouwen hebben geen hartproblemen, dat is een typische mannenziekte’.
Het is algemeen bekend dat vrouwen van minder dan 50-55 jaar, in tegenstelling tot de mannen, zelden een hartinfarct krijgen, omdat de natuurlijke vrouwelijke hormonen de hartslagaders beschermen tegen vet-afzetting. Het is eveneens bekend dat na de menopauze het gunstige effect wegvalt, waarna de ouder wordende vrouw aan een inhaalbeweging begint. Uiteindelijk zullen meer vrouwen dan mannen een hartinfarct doormaken. Cijfers uit Vlaanderen laten zien dat hartinfarct verantwoordelijk is voor 41 procent van alle sterfte bij vrouwen en 34 procent van alle sterfte bij mannen. Maar, van alle mannen die doodgaan aan een hartaanval, is maar 63 procent ouder dan 75 jaar, bij de vrouwen is 84 procent ouder dan 75 jaar op het fatale moment. De hartinfarctleeftijd ligt bij vrouwen gemiddeld tien tot vijftien jaar hoger dan bij mannen. Niet verwonderlijk dat vrouwen, vaker dan mannen, sterven aan de gevolgen van het infarct.
Omdat ze ouder zijn, zijn ze fragieler. Een hartinfarct bij een vrouw is vaak uitgebreider dan bij een man, dikwijls zijn meerdere takken van de hartkransslagaders aangetast. Het gevolg is dat de vrouwen vaker in een shocktoestand terechtkomen doordat de, gedeeltelijk afgestorven, hartspier niet meer goed pompt. In feite zouden artsen vrouwen nog intensiever dan mannen moeten behandelen, maar het omgekeerde is waar.
Een vrouw, waarbij het vermoeden bestaat dat ze een hartinfarct doormaakt, heeft af te rekenen met verschillende extra vertragingen in de rush naar een behandeling. Zodra de vrouw op de dienst spoedgevallen aankomt, moet ze langer wachten dan een man alvorens ze wordt onderzocht. Vervolgens zal het langer duren dan bij een man om haar naar het hartlab te brengen. Het duurt bijgevolg ook langer voor hartspecialisten de diagnose van een infarct bevestigen. Ten slotte zal het meer tijd vragen voor de bloedklonter met interventietechnieken te lijf wordt gegaan. De belangrijkste reden is dat (oudere) vrouwen dunnere bloedvaten hebben. Daarin is het lastiger werken en kan de arts makkelijker dwars doorheen prikken.
Een laatste reden waarom vrouwen met een hartinfarct minder goed worden behandeld dan hun mannelijke soortgenoten, is dat vrouwen zelden een aparte doelgroep zijn geweest in het wetenschappelijk onderzoek naar hartinfarcten. Nogal wat wetenschappelijke studies werken met een leeftijdsbovengrens en vrouwen mogen wegens hun hogere leeftijd vaak niet meedoen aan studies. Geleerden nemen dan maar aan dat de vrouw een soort man is en dat de studieresultaten, gebaseerd op mannelijke patiënten, ook voor vrouwen gelden. Stukje bij beetje is het tij aan het keren. Wetenschappers bestuderen recent ook de specifieke problemen van vrouwen met een hartziekte.

Lees ook: Hartinfarct en hartstilstand (Acuut coronair lijden)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram