Kruiden kunnen operatie bemoeilijken

nieuws Diverse kruidenpreparaten kunnen de risico's op complicaties tijdens een operatie verhogen. Ze kunnen de hartslag verhogen of verlagen, bloedstolling vertragen, het immuunsysteem verstoren en invloed hebben op de duur van de verdoving. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Chicago.
Volgens het onderzoek moeten kruidenkuren minstens twee weken voor een operatie worden gestopt. Ook geven ze patiënten de dringende raad om hun dokter tijdig mee te delen dat ze bepaalde kruiden gebruiken om problemen te vermijden.
Het onderzoek betrof populaire planten zoals Gingko biloba, echinacea, St. Janskruid, ginseng en look.
• Echinacea kan allergische reacties veroorzaken en het effect verstoren van geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken. Het zou ook de wondheling vertragen. Moet zeker gestopt worden bij leveroperaties en transplantaties.
Ephedra (ma huang) verhoogt het risico op hartaanvallen en een verstoorde hartslag.
• Look: verhoogt risico op bloedingen, vooral bij gebruik van anti-stollingsmiddelen. Ginkgo: verhoogt risico op bloedingen en kan de werking van antistollingsgeneesmiddelen ongunstig beïnvloeden.
• Ginseng: verlaagt bloedsuiker, verhoogt risoco op bloedingen en en kan de werking van anti-stollingsgeneesmiddelen ongunstig beïnvloeden
St-Janskruid: beïnvloedt de werking van andere geneesmiddelen
• Valeriaan: verhoogt het effect van slaapmiddelen. Kan het effect van anesthetica versterken.

Bron: Journal of the American Medical Association, 11 juli 2001


Laatst bijgewerkt: november 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram