Effect van e-sigaret nog niet duidelijk

123-e-sigaret-170_121.jpg

nieuws Volgens cijfers van de Stichting tegen Kanker is het gebruik van de e-sigaret bij rokers in België gestegen van 0,2 procent in 2012 tot 2 procent in 2014. Ook het aantal vragen rond het gebruik van de e-sigaret stijgt. Er zijn nog geen definitieve antwoorden over het effect van de e-sigaret op lange termijn, zegt pneumoloog prof. dr. Kristiaan Nackaerts van UZ Leuven.

In België wordt de e-sigaret die nicotine bevat erkend als geneesmiddel, maar omdat nog geen enkele e-sigaret als geneesmiddel werd geregistreerd, kunnen we het dus ook niet voorschrijven zoals we dat bijvoorbeeld doen met een nicotinepleister, een keelspray en een inhaler.

Theoretisch zou de e-sigaret kunnen dienen als rookstopmiddel, maar er zijn hierover nog veel vragen en maar weinig definitieve antwoorden. De gezondheidsrisico’s van langdurig gebruik van de e-sigaret zijn onvoldoende gekend. Op onze rookstopconsultatie zien we wel al patiënten die begeleiding willen om te stoppen met ‘vaping’ of ‘dampen’, het roken van hun e-sigaret.”

Professor Nackaerts: “Volledig stoppen met roken blijft de allerbeste optie voor veel rokers. Maar het is moeilijk. Roken is een verslavingsziekte en een gewoonte die vaak moeilijk op te geven is. Daarom worden veel rokers begeleid bij een rookstoppoging.”

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram