Welke vaccinaties mogen worden toegediend tijdens de zwangerschap?

123_vaccin_zwanger.jpg

dossier Nog voor je zwanger wordt, is het goed om met je arts al eens na te gaan welke vaccins je nog niet hebt gekregen. Die laat je dan het beste tijdig toedienen. Heel wat vaccins kan je ook tijdens de zwangerschap laten zetten, sommige worden zelfs uitdrukkelijk aangeraden in deze periode. Andere vaccins raadt men dan weer af.

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

Aangeraden vaccinaties
Kinkhoest 
Een vaccinatie tegen kinkhoest wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. De inenting tegen kinkhoest is een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Na de inenting maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft. 
Als de vaccinatie vóór de zwangerschap al werd toegediend, gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie raadt men daarom aan tijdens de zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg. Ook alle gezinsleden en personen die voor de baby zorgen, moeten goed gevaccineerd zijn.

Griep
Als zwangere vrouw loop je meer risico dat je door griep in het ziekenhuis belandt. Ook is er een toenemende kans op een laag geboortegewicht van de baby, vroeggeboorte of zelfs een zwangerschapsverlies. Daarom adviseert de Hoge Gezondheidsraad dat elke zwangere vrouw vanaf zestien weken zwangerschap tijdens het griepseizoen (oktober tot maart) gevaccineerd wordt. Hoogrisicozwangeren, bv. zwangere vrouwen met longproblemen, moeten altijd een vaccin krijgen, ongeacht het trimester van de zwangerschap.

Hepatitis B
Sommige mensen zijn besmet met hepatitis B zonder het te weten. Je laat dit het beste testen. Bij zwangere vrouwen die het hepatitis B-virus in zich hebben, is het cruciaal om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de baby bij de geboorte te beschermen. Je baby wordt dan onmiddellijk na de geboorte gevaccineerd tegen het virus.

Corona
Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, zeker in het derde trimester. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen geen hoger risico lopen op bijwerkingen of complicaties na vaccinatie met mRNA-vaccins.

Reisvaccinaties
Een zwangere vrouw die een verre reis plant tijdens haar zwangerschap vraagt het best aan haar arts of er voor het gebied waar ze naartoe gaat, bepaalde reisvaccinaties nodig zijn. Hepatitis A bijvoorbeeld, maar ook Japanse encefalitis, tekenencefalitis, meningokokken, polio en hondsdolheid.

Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Afgeraden vaccinaties
De vaccins die levende, afgezwakte virussen of bacteriën bevatten, kunnen via de placenta de vrucht bereiken waardoor een geringe kans bestaat dat het vruchtje wordt besmet. Tot nu toe is er nog geen bewijs van misvormingen bij de baby na een inenting met een van deze vaccins, maar toch worden ze uit voorzorg niet toegediend tijdens de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Je wordt ook het best niet zwanger in de maand die volgt op een inspuiting met deze vaccins. 

Mazelen – bof – rubella
• Gele koorts
• Buiktyfus 
Varicella

Als je toch zwanger wordt binnen de eerste weken na de vaccinatie met een levend vaccin, of op het ogenblik van de vaccinatie nog niet wist dat je zwanger was, hoeft je je evenwel niet ongerust te maken. Het betekent niet meteen dat je baby ook ziek is. Er bestaat eigenlijk enkel een theoretisch risico en daarom vermijdt men dit voor de zekerheid.

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.health.belgium.be
https://www.kindengezin.be

Lees ook: Is koffie ongezond tijdens zwangerschap?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram