Is koffie ongezond tijdens zwangerschap?

unspl-koffie-vr-hand-3-6-21.jpg

dossier Koffie, thee, frisdrank of energiedranken: overmatig dagelijks gebruik van cafeïne door zwangere vrouwen kan de ontwikkeling van het kind verstoren. Je kan dus beter de consumptie ervan beperken, maar waar ligt de limiet?


Specialisten raden aan om de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap te beperken tot 200 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer twee grote koppen (22 cl) filterkoffie of twee dubbele espresso's (4 cl). Zo staat het in de International Journal of Medicine. Deze limiet werd vastgesteld na onderzoek waaruit bleek dat boven deze hoeveelheid er een verhoogd risico op foetale groeiachterstand bestond. Er bleef echter twijfel bestaan over deze aanbeveling. Een team van de National Institutes of Health (NIH), de Amerikaanse overheidsinstellingen die zich bezighouden met medisch onderzoek, startten een nieuwe studie op om duidelijkheid te scheppen. 

Ongeveer 2000 zwangere vrouwen van gemiddeld 28 jaar werden opgevolgd in verschillende ziekenhuizen, om zo de cafeïneconsumptie en de mogelijke impact ervan in kaart te brengen. De onderzoekers vroegen aan de vrouwen hoeveel cafeïne ze dachten te consumeren en analyseerden ook hun bloed om de werkelijke inname vast te stellen. Nadien werden ze opgedeeld in vier groepen: geen cafeïne, laag verbruik (maximum 50mg per dag), gemiddeld verbruik (50-200mg) en hoog verbruik (meer dan 200mg).
Geboortegewicht
Kort na de geboorte werden de baby’s opgemeten, en daaruit bleek dat hoe hoger de cafeïneconsumptie (meer dan 200mg per dag), hoe groter de kans dat het kindje kleiner is, minder weegt, een kleiner hoofd heeft en kleinere armen en dijen heeft. Daarnaast werd ook een verhoogd risico geconstateerd bij vrouwen die een lage tot matige hoeveelheid cafeïne consumeerden, in vergelijking met vrouwen die tijdens de zwangerschap geen cafeïne hebben gedronken. In de meeste gevallen, bij redelijke doses cafeïne, blijven de verschillen bescheiden, maar toch zijn ze er, en ze wijzen op een duidelijk effect van cafeïne op de ontwikkeling van de foetus.

Een precieze verklaring is er niet, maar het zou kunnen zijn dat cafeïne vasoconstrictie in de hand werkt, een vernauwing van de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta. 
Ook in voeding
Ook dit onderzoek bewijst dus dat zwangere vrouwen de cafeïneconsumptie best zoveel mogelijk beperken. Vergeet ook niet dat cafeïne niet enkel in dranken zit, maar ook in voedsel. Denk bijvoorbeeld maar aan zwarte chocolade met een hoog cacaogehalte.

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram