Zorgt verzadigd vet voor een verminderde concentratie?

123-junkfood-pizza-vet-12-18.png

nieuws

Verzadigde vetten vinden we vooral in dierlijke producten terug zoals vlees, boter en zuivelproducten. Ze verhogen het cholesterolgehalte in ons bloed, waardoor we vatbaarder zijn voor hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Ohio State universiteit blijkt nu dat een maaltijd hoog in verzadigde vetten ook een impact heeft op onze concentratie.

Al na één maaltijd

Het onderzoek ging na hoe 51 vrouwen scoorden op een concentratietest nadat ze of een maaltijd met veel verzadigde vetten hadden gegeten of na een maaltijd bereid met zonnebloemolie, een onverzadigd vet. Wat bleek? Al na één maaltijd met veel verzadigd vet presteerden de proefpersonen 11 % slechter.
De wetenschappers waren erg verrast door het resultaat. Hoofdonderzoeker Annelise Madison: “Eerdere onderzoeken kijken vooral naar de gevolgen van een bepaald dieet over langere tijdspanne. Hier ging het slechts om één maaltijd. Het is opmerkelijk dat er al zo snel een verschil te zien is.”

Beide maaltijden waren goed voor elk 930 calorieën. “Het cognitieve effect van de verzadigde vetrijke maaltijd zou nog groter kunnen zijn als het werd vergeleken met een vetarme maaltijd,” zegt Madison.

Effect op darmen

De wetenschappers konden echter niet achterhalen wat er zich precies afspeelt in de hersenen. Madison legt uit dat uit eerder onderzoek bleek dat voedsel met veel verzadigd vet zorgt voor inflammatie, waarschijnlijk ook in de hersenen. “Het kan eventueel zijn dat vetzuren rechtstreeks met de hersenen interageren. Wat onze studie wel helder aantoont, is het grote effect van ontregeling van de darmen.”

Link met covid-19

Uit deze bevindingen leiden de onderzoekers af dat mensen die stress ondervinden, door de pandemie bijvoorbeeld, meer problemen kunnen hebben om zich te focussen, omdat zij geneigd zijn om naar vettig voedsel te grijpen. “Wanneer mensen angstig zijn, hebben ze eerder zin in voedsel met verzadigd vet dan in broccoli.”

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://news.osu.edu
https://www.leefbewust.com

Lees ook: Modafinil, een pil die je slimmer maakt?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram