vetten

Een algemene term voor vetten en lipoiden, de alcohol-ether-oplosbare bestanddelen van protoplasma, die onoplosbaar zijn in water. Ze bevatten vetten, vette oliën, essentiële oliën, wassen, fosfolipiden, glycolipiden, sulfolipiden, aminolipiden, chromolipiden (lipochromes) en vetzuren. (Grant & Hackh's Chemische Dictionary, 5e ed.)

286 artikels over vetten , per
Bekijk

Waarom is dik worden zo makkelijk?

Waarom is dik worden zo makkelijk?
video 25/06/2019

Natuurlijk willen we allemaal gezond leven en er goed uitzien, maar toch staat dit elk jaar opnieuw bovenaan op ons lijstje goede voornemens. Waarom lukt het dan steeds niet?

lees meer »

Terugbetaling oefentherapie bij ‘etalagebenen’

Terugbetaling oefentherapie bij ‘etalagebenen’
nieuws 30/05/2019

Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, ook ‘etalagebenen’ genoemd, kunnen tot 1 jaar stap- en oefentherapie volgen bij de kinesitherapeut, en dit zonder remgeld. Het RIZIV heeft een extra tegemoetkoming voorzien voor patiënten met ‘etalagebenen’.

lees meer »

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'
dossier 24/05/2019

Perifeer arterieel lijden (PAV) is een ziekte van de slagaders in de benen tengevolge van een vernauwing. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn, te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. Dit noemt men 'etalagebenen' of claudicatio intermittens.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Zeelucht helpt tegen kanker en hoge cholesterol

Zeelucht helpt tegen kanker en hoge cholesterol
nieuws 26/01/2019

Zeelucht inademen helpt niet alleen om kanker te bestrijden ook is het een goede manier om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Gent (UGent) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

lees meer »

EU wil minder transvetten in voeding

EU wil minder transvetten in voeding
nieuws 5/01/2019

De Europese lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie onderschreven om een wettelijke limiet te stellen aan de hoeveelheid industriële transvetten in voedsel. Volgens het voorstel mag 2 procent van de vetten in een voedingsmiddel uit transvetten bestaan.

lees meer »

Colonkanker-test

Colonkanker-test
testen 3/01/2019

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dat verhoogt de kans op volledig herstel.

lees meer »

Omega 3 vetten beschermen tegen vroeggeboorte

Omega 3 vetten beschermen tegen vroeggeboorte
nieuws 29/12/2018

De inname van omega 3 vetten (lange keten meervoudig onverzadigde vetten) tijdens de zwangerschap vermindert de kans op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie van de Cochrane review, waarin 70 bestaande studies, waarin in totaal bijna 20.000 vrouwen waren betrokken, werden geanalyseerd.

lees meer »

Is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) gevaarlijk?

Is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) gevaarlijk?
nieuws 31/10/2018

Leververvetting is op zich niet zo erg. Het is een omkeerbaar proces. Dat houdt in dat de vetstapeling verdwijnt als de oorzaak wordt weggenomen. Blijft de leververvetting bestaan en evolueert ze naar een leverontsteking, niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), dan kunnen echter ernstige complicaties ontstaan.

lees meer »

Lareb: spierklachten bij evolocumab en aliromab

Lareb: spierklachten bij evolocumab en aliromab
nieuws 12/08/2018

Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en aliromab treden spierklachten op. Dat meldt het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb. Spierklachten worden niet als bijwerkingen in de bijsluiter van beide geneesmiddelen beschreven.

lees meer »

Past margarine in een gezonde voeding?

Past margarine in een gezonde voeding?
nieuws 31/07/2018

Over margarine doen nog altijd heel wat misverstanden de ronde. Het zou bijvoorbeeld veel ongezonde transvetzuren bevatten. Er circuleren op internet zelfs berichten dat margarine slechts één molecule zou verschillen van plastic... Beide beweringen kloppen echter niet met de waarheid.

lees meer »

Is kokosolie gezonder dan andere olie?

Is kokosolie gezonder dan andere olie?
nieuws 21/06/2018

Kokosolie zou het ideale vet zijn om te bakken, en ook allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Tenminste als we de vele websites uit alternatieve voedingshoek en een aantal zelfverklaarde voedingsgoeroes mogen geloven. Daarvoor bestaat echter weinig of geen bewijs. Integendeel zelfs, kokosolie is helemaal niet zo gezond.

lees meer »

Minder eetlust en actief bruin vet door goede darmbacteriën

Minder eetlust en actief bruin vet door goede darmbacteriën
nieuws 28/12/2017

Darmbacteriën blijken een rol te hebben bij het voorkomen van overgewicht. Een product dat zij maken als ze voedingsvezels afbreken remt de eetlust én zorgt ervoor dat bruin vetweefsel meer energie verbrandt. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het tijdschrift Gut.

lees meer »

Is rode zalm gezonder dan roze zalm?

Is rode zalm gezonder dan roze zalm?
nieuws 22/12/2017

Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren.

lees meer »

Verhogen dierlijke vetten de kans op borstkanker?

Verhogen dierlijke vetten de kans op borstkanker?
nieuws 27/11/2017

Dierlijke vetten hebben geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Uit verschillende grote studies bij vrouwen is gebleken dat er geen relatie is tussen het eten van dierlijke vetten en het risico op borstkanker. Dit geldt zowel voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn als ook voor vrouwen na de overgang.

lees meer »

Beter doseren dankzij de knijpfles

Beter doseren dankzij de knijpfles
nieuws 25/09/2017

Onderzoekers van UGent bestudeerden de invloed van knijpflessen op consumentengedrag. Kan de consument zijn gebruik beter controleren met een knijpfles of zorgt het knijpen er net voor dat hij meer zal gebruiken?

lees meer »
286 artikels over vetten , per
Bekijk
Wat denk jij?

De belangrijkste functie van ijzer in het lichaam is dat het zorgt dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit je longen tot in elke lichaamscel brengen.

  • Juist
  • Fout


pub