- dossierKan melatonine helpen om beter te slapen?
- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierSnurken: oorzaken en behandelingen
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Nieuwe behandeling slaapapneu
nieuws
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep. Tijdens de ingreep wordt een implantaat ingebracht dat de tongzenuw op basis van elektrische stimulatie activeert en zo voorkomt dat de keelholte afsluit.
Obstructief slaapapneu (OSA) is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort en verstoring van de slaapkwaliteit. In België kampt 4% van de mannen en 2% van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patiënten is de slaperigheid van dien aard dat ze grote kans lopen op auto-ongevallen. Op lange termijn hebben deze patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
De standaardbehandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker (Continuous Positive Airway Pressure, kortweg CPAP) of een mondprothese (Mandibular Advancement Device, kortweg MAD) waarmee de patiënt elke nacht dient te slapen. Hoewel deze behandelopties efficiënt en afdoende zijn, blijft er zo’n 20-30% van patiënten over voor wie deze behandeling niet geschikt is. Deze patiënten zouden kunnen geholpen worden met de neurostimulator.
De implantatie is weinig belastend voor de patiënt en vergt 1 tot 2 overnachtingen in het ziekenhuis. Het innovatieve van de ingreep, die de UZA-artsen nu met succes hebben toegepast, bestaat uit het feit dat het systeem de natuur een handje helpt door de tongzenuw te stimuleren bij het begin van de inademing zoals het natuurlijk proces dit zou moeten doen. Hierdoor wordt de keelholte niet meer afgesloten tijdens de slaap. Op die wijze worden patiënten behandeld bij wie de andere behandelingsmethodes niet kunnen worden toegepast.
Lees ook: Wat is slaapapneu en hoe kan je het voorkomen en behandelen?