Waarom je beter niet in een vagina kan blazen

dossier

Orale-genitale streling, waarbij iemand met neus, mond of tong de vagina streelt, kan een vrouw veel genot geven. Ook blazen op de clitoris geeft fijne sensaties, maar dat kan heel onaangename gevolgen hebben. In het geval van een zwangerschap is het zelfs ronduit gevaarlijk.  

Lees ook: Orgasmekloof: komen mannen 'makkelijker' klaar dan vrouwen?

Lucht in de buikholte: pneumoperitoneum

Getty_uterus_eileider_2023.jpg

© Getty Images

Pneumoperitoneum is de ophoping van vrije lucht of gas in de buikholte, meer bepaald in de buikholte. Dat kan opzettelijk gebeuren, tijdens een operatie bijvoorbeeld, maar ook door een perforatie van het spijsverteringskanaal door ziekte of trauma… of door seksuele activiteiten. 
Een Amerikaans team (Stanford University) rapporteert het klassieke geval van een jonge vrouw die naar de eerste hulp kwam met steeds terugkerende pijn op de borst. De röntgenfoto toonde vrije lucht onder het middenrif. Nadat de artsen grondig onderzoek hadden gedaan en de seksuele voorgeschiedenis van de patiënt grondig hadden besproken, bleek vaginale insufflatie tijdens seksuele activiteit de oorzaak te zijn van een niet-chirurgisch pneumoperitoneum.

Lees ook: Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

Hoe komt lucht van de vagina in de buik?

Maar weinig vrouwen (en mannen) zijn zich ervan bewust dat er een open doorgang is tussen de vagina en de buik. De lucht die via de vagina wordt ingeademd, gaat naar de baarmoeder en vervolgens naar de eileiders, die eindigen in twee openingen. De hoge druk tijdens de insufflatie kan de genitaliën verwijden en een grote hoeveelheid lucht in de buikholte duwen. Het kan enkele dagen duren voordat het gas is geabsorbeerd. Vrouwen associëren het optreden van pijn vaak niet met de seksuele daad, maar toch is dat dan de oorzaak ervan. 

Lees ook: Hoe vind je de G-spot?

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je buikpijn ervaart na zo'n seksuele activiteit, bespreek dit dan openlijk met je arts. Postcoïtaal pneumoperitoneum moet niet worden gezien als een bizar 'seksueel ongelukje', maar als een ernstige aandoening. Om onnodige medische onderzoeken te voorkomen, raden specialisten dokters aan om altijd vaginale luchtinsufflatie te overwegen als een patiënt zich meldt met atypisch pneumoperitoneum dat los staat van een ziekte of chirurgische ingreep.

Symptomen van lucht in de buikholte: 


Lees ook: Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

Blazen in de vagina is gevaarlijk voor zwangere vrouwen

De gevolgen van blazen in de vagina kunnen zeer ernstig zijn voor zwangere vrouwen vanwege het risico op embolie. Wat betreft "gewone" orale-genitale stimulatie, zonder insufflatie, moet je onthouden dat er een risico bestaat op het overbrengen van een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In het geval van incidentele seksuele relaties kan je dus beter voorzichtig zijn.

Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling

Bronnen:
https://europepmc.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram