Kan een vrouw een orgasme krijgen tijdens haar slaap?

In dit artikel
Kan een vrouw een orgasme krijgen tijdens haar slaap?

dossier

Wie denkt dat een orgasme enkel voor de wakkere mens is, zit ernaast. Tijdens je slaap verkeert je brein in een staat van rust en ontspanning, de ideale omstandigheden voor een orgasme. Al associeer je slaaporgasmes of natte dromen wellicht enkel met puberende jongens, ook vrouwen kunnen ’s nachts tot een hoogtepunt komen. De frequentie van hun orgasmes neemt zelfs toe met de leeftijd.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Hoe komt een slaaporgasme tot stand?

Getty_vrouw_slaap_2023.jpg

© Getty Images

Een orgasme is de ritmische samentrekking van je bekkenbodemspieren. Tijdens een orgasme komen er ook neurotransmitters vrij in de hersenen die euforie creëren. Tijdens je slaap verkeert je brein in een ideale staat om een orgasme te krijgen. Overdag heb je namelijk niet altijd tijd om je hersenen te laten afdwalen en na te denken. Als je slaapt, ben je rustig en ontspannen. Zo kan je onderbewustzijn inzoomen op bepaalde aspecten van je leven, zoals seks.

Een orgasme tijdens je slaap komt niet tot stand door masturbatie. Het zijn je snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement of REM) die ervoor zorgen dat je klaarkomt. Je hersenen zijn tijdens de REM-cyclus ongeveer net zo actief als wanneer je wakker bent. Daardoor kan je levendige dromen krijgen. Tijdens deze slaapfase ben je wel verlamd, je kan dus niet ongewild een hand naar je onderbuik laten glijden.

Lees ook: Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

Lees ook: Hoe vind je de G-spot?

Opwinding vanuit het brein

Hoewel je die positieve sensaties niet fysiek teweegbrengt, zijn ze heel echt voor je hersenen. Tijdens de REM-slaap is er een routinematige bloedtoevoer naar verschillende delen in je lichaam, waaronder je seksuele organen. "Die verhoogde bloedstroom zorgt ervoor dat mannen wakker worden met een erectie, maar het kan ook de clitoris stimuleren bij vrouwen”, zegt Amerikaans arts Jose Colon.

Als je dan ook nog een seksueel getinte droomt hebt, kan je uiteindelijk dromen dat je een orgasme hebt of kan je er daadwerkelijk een krijgen. "Zenuwen lopen van je hersenen door je hele lichaam”, zegt Colon. "Er is een geest-lichaamsverband als het gaat om slaaporgasmes." Het komt erop neer dat je lichaam kan reageren alsof de droom in het echt gebeurt. 

Lees ook: Natte droom: klaarkomen in je slaap

Hoe ouder, hoe meer vrouwelijke orgasmes

Mannen beleven de meeste nachtelijke hoogtepunten als tiener of twintiger, en zien ze rond hun dertigste snel verminderen. Vrouwen hebben vaker nachtelijke orgasmes rond hun veertigste en vijftigste. Hoe komt dat? 

Bij vrouwen wordt klaarkomen – en het gebrek eraan – beïnvloed door wat er zich allemaal afspeelt in het hoofd. "Er zijn een paar factoren die het lastig maken voor een vrouw om klaar te komen tijdens de seks”, zegt Dr. Debby Herbenick, adjunct-hoogleraar aan de Universiteit van Indiana. "Onder andere niet goed weten hoe je een orgasme krijgt, een onverschillige partner, het te weinig tijd geven (bij masturbatie en orale seks), onzekerheden over het lichaam en nog veel meer factoren zijn bepalend."

Aangezien orgasmes veel te maken hebben met zelfvertrouwen, geborgenheid en onze hersenen, nemen ze toe met de jaren. "Klaarkomen wordt over het algemeen makkelijker met een paar extra levensjaren en ervaring. Vrouwen genieten ook meer als ze het gevoel hebben dat een partner om hen geeft”, zegt Herbenick. "Vandaar dat vrouwen tussen de twintig en vijftig vaker een orgasme hebben." 

Lees ook: Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

Bronnen:
https://www.womenshealthmag.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram