Verlicht spinale manipulatie lage rugpijn?

123-kine-rugpijn-behand-mass-05-17.jpg

nieuws Patiënten met acute lage rugklachten hebben mogelijk enige baat bij spinale manipulatie. De werking houdt zo’n zes weken aan. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association waarin studies over spinale manipulatie werden geanalyseerd. In 15 van de 26 onderzochte studies werd een matig positief effect vastgesteld: spinale manipulatie verlichtte de pijn (met gemiddeld 10 punten op een schaal van 100, wat vergelijkbaar is met het effect van een pijnstiller) en verbeterde ook een beetje het dagelijks functioneren. Er bestond echter een groot verschil in resultaat tussen de verschillende studies, verschillen die niet konden worden toegeschreven aan het type van manipulatie.

Opvallend is wel dat in de twee enige studies waarin spinale manipulatie vergeleken werd met een placebo (willekeurig drukken op de rug), geen verschil werd gevonden tussen beide behandelingen.
Bijwerkingen, zoals hoofdpijn en spierstijfheid, traden soms op maar waren van tijdelijke aard.
Overigens verdwijnen de klachten van lage rugpijn meestal na enkele weken spontaan.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram