Jetlag beschadigt hersenen

nieuws Mensen die veel vliegen kunnen permanente hersenbeschadiging oplopen door de jetlag, zo blijkt althans uit een studie in het vakblad Nature Neuroscience. Jetlag ontstaat wanneer men door meerdere tijdzones vliegt waardoor het normale slaap-waakritme wordt verstoord. Mensen die last hebben van jetlag kunnen moeilijker slapen, zijn prikkelbaar, voelen zich uitgeput, hebben hoofdpijn, enz.
De studie analyseerde de hersenen van 20 jonge vrouwen tussen 22 en 28 jaar die gedurende minstens vijf jaar als airhostess hadden gewerkt en regelmatig meer dan 7 tijdzones overvlogen. De studie koos bewust vrouwen omdat zij doorgaans meer last hebben van jetlag. Alle vrouwen ondergingen een hersenscan en werden onderworpen aan een aantal geheugen- en intelligentietests. De onderzoekers stelden bij de vrouwen die het minste recuperatietijd hadden tussen twee vluchten, een veel kleinere temporale hersenlobbe vast. Er werden geen spraakstoornissen vastgesteld, maar wel een verminderde geheugenfunctie en duidelijke concentratiestoornissen.
Omdat de studie slechts een beperkt aantal proefpersonen bestudeerde, zeggen wetenschappers dat de resultaten zeker nog door ander onderzoek moet worden bevestigd. En niet alleen bij mensen die vaak vliegen, maar ook mensen die om professionele redenen een verstoord slaappatroon hebben (ploegarbeiders, politieagenten, artsen, enz.)
Eerdere studies hebben al uitgewezen dat bij ploegarbeiders meer hartziekten en kankers voorkomen.

Lees ook: Vliegtuigreizen: ongezond?


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram