Obesitas verstoort ontwikkeling jonge embryo’s

nieuws Een gestoord metabolisme, zoals onder meer bij obesitas en/of diabetes type II, kan leiden tot hoge concentraties verzadigde vrije vetzuren in het bloed. Die vetzuren kunnen de ontwikkeling van het jonge embryo rechtstreeks verstoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijk online tijdschrift Public Library of Science (PloS ONE).

Deze studie toont aan dat eicellen na blootstelling aan hoge concentraties vrije vetzuren aanleiding geven tot embryo’s die minder cellen bevatten, een gewijzigde genexpressie vertonen en een verstoord metabolisme hebben. Al deze parameters bevestigen de gedaalde kwaliteit van het embryo en dus een verlaagde kans op zwangerschap. Onder meer patiënten die leiden aan diabetes type II en/of obesitas, hebben vetweefsel dat veel vetten mobiliseert. Ook chronische stress doet de vetzuurspiegels in het bloed stijgen. Die vetzuren komen in het micromilieu van de eicel terecht met alle nefaste gevolgen van dien. Een aan vetzuren blootgestelde eicel ontwikkelt niet alleen slecht na bevruchting maar ook de kwaliteit van het embryo voor het moment van innesteling is ondermaats.

Het onderzoek werd uitgevoerd op eicellen en embryo’s van koeien, maar toch kunnen deze bevindingen het gekende vruchtbaarheidsprobleem bij vrouwen met de hoger genoemde metabole aandoeningen mee helpen verklaren. De kans op conceptie daalt en het aantal miskramen neemt toe.

Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of de blootstelling van de eicel aan hoge vetzuurconcentraties ook eventuele negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Recent Amerikaans onderzoek op muizen wijst alvast in die richting.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram