Aantal mannen met zaadbalkanker sinds 1989 verdubbeld

nieuws Het aantal mannen met zaadbalkanker is tussen 1989 – 2009 in Nederland verdubbeld. Gedurende deze periode steeg het aantal patiënten met circa 4 procent per jaar. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan mannen die na 1945 zijn geboren, zo blijkt uit een studie van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) in Eindhoven.

Hoewel zaadbalkanker relatief weinig voorkomt in Nederland, is deze ziekte wel de meest voorkomende tumorsoort bij mannen in de leeftijd tussen de 20 en 39 jaar.
In 2009 ging het om 1,4 procent van alle nieuwe mannelijke, kankerpatiënten. Uit de analyses van de Nederlandse Kankerregistratie, blijkt dat het aantal mannen met zaadbalkanker tussen 1989 en 2009 in Nederland is verdubbeld (van 336 naar 667). Aanvullend onderzoek in Zuid-Nederland wees uit dat deze ziekte tussen 1970 – 1987 nog relatief stabiel was.

Uit internationale, wetenschappelijke literatuur blijkt dat de toename van zaadbalkanker in andere Westerse landen eveneens optrad, maar in tegenstelling tot Nederland vaak al begon in de jaren ´60 en ´70.

Minder sterfte
Betere chemotherapie heeft de overlevingskans van zowel zaadbalkanker met het type ‘seminoon’ als ‘non-seminoom’ aanzienlijk verbeterd. Bij ‘seminoom’ steeg dit percentage van 81 naar 95 procent en bij ‘non-seminoom’ van 54 naar 92 procent. De overlevingkans van jonge patiënten met zaadbalkanker is beter is dan die van patiënten boven de 50 jaar. Voor oudere seminoompatiënten lag die kans tussen 2003 en 2007 2 tot 5 procent lager. Voor non-seminoompatiënten bedroeg dat zelfs 5 tot 9 procent. De lagere overlevingskans van oudere patiënten kunnen mogelijk verklaard worden door een verder gevorderd stadium op het moment van diagnose, verminderde verdraagzaamheid van chemotherapie en andere biologische kenmerken van de tumoren. Wel is de overleving van oudere patiënten tussen 1993 en 2007 toegenomen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram