Bestaan mirakels?

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Volgens een studie in het heel ernstige wetenschappelijke vakblad Annals Internal Medicine (2000, 903-10) kan zg. distant healing, letterlijk vertaald genezing op afstand, mensen genezen. Onder distant healing vallen praktijken zoals bidden en diverse paranormale technieken (zoals de non-contact therapeutic touch). De studie analyseerde gegevens van een 20-tal onderzoeken waarbij in totaal bijna 3000 patiënten waren betrokken. Alleen studies die beantwoordden aan de strikste wetenschappelijke vereisten (vergelijking met een placebo, controlegroepen, patiënten die niet wisten welke therapie ze kregen, enz.) werden geselecteerd.
Bij iets meer dan de helft van de studies bleek de toegepaste techniek tot een verbetering te leiden van de te behandelen ziekte. Vooral gebedsgenezing bleek een positief effect te hebben. Over welke aandoeningen het ging, wordt evenwel niet gepreciseerd.
In een commentaar in het gespecialiseerde tijdschrift Evidence-Based Medicine (december 2000) schrijft prof. Michal Baime van de University of Pennsylvania School of Medicine dat deze analyse suggereert maar niet echt bewijst dat gebedsgenezing zinvol kan zijn. Maar tegelijkertijd betreurt hij dat er niet meer onderzoek gebeurt naar dit soort techieken gezien het feit dat veel mensen er effectief een beroep op doen. "Het enige dat uit we uit deze studie kunnen besluiten is dat meer onderzoek nodig is. De medische wetenschap zal niet vooruitgaan als we alleen onderzoeken wat we al weten."
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram