Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend. Hij is hiermee de tweede Nederlandse patiënt met groeihormoon-gerelateerde CJD. Dit schrijven onderzoekers van de Erasmus Universiteit, de Universiteit Utrecht en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry van juni.
De gevalstudie beschrijft een 47-jarige patiënt met CJD zonder familiegeschiedenis van een neurologische ziekte. De verstoorde oogbewegingen en afwijkingen aan de kleine hersenen wijzen op een iatrogene oorzaak. Op 9-jarige leeftijd werd bij deze patiënt een groeiachterstand vastgesteld, waarna twee tests volgden om een tekort aan groeihormoon uit te sluiten. Bij de eerste test kreeg hij in vijf dagen injecties met een lage dosis HGH. Omdat de tests een tekort uitsloten, volgde verder geen behandeling met HGH. De onderzoekers achten het heel waarschijnlijk dat de HGH-injecties bij deze patiënt de oorzaak waren van de zeer zeldzame ziekte.
De herkomst van het toegediende groeihormoon was niet geregistreerd. De eerste Nederlandse patiënt met HGH-gerelateerde CJD stierf in 1990 op 39-jarige leeftijd. Zij werd 27 jaar eerder, gedurende zes jaar enkele perioden lang behandeld met groeihormoon afkomstig uit Zuid-Amerika. Na de identificatie van deze patiënte volgde een retrospectief onderzoek bij alle 564 mensen die voor 1985 HGH toegediend kregen. Tien jaar later had geen van hen symptomen van CJD. Dit was de incubatietijd die Franse onderzoekers vonden bij 55 patiënten met HGH-gerelateerde CJD in een cohort van 1.361 HGH-ontvangers. Een incubatietijd van 38 jaar is nooit eerder gevonden voor iatrogene CJD.
Deze gevalstudie wijst erop dat CJD zich ook na een lage dosis HGH kan ontwikkelen. De onderzoekers benadrukken dan ook dat wereldwijd alle vormen van iatrogene CJD nauwlettend moeten worden geregistreerd.
Bron: Artsennet

Lees ook: BSE en Creutzfeldt-Jacob


Laatst bijgewerkt: maart 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram