Vlaams meldpunt voor pre- en perinataal verlies

Laatst bijgewerkt: november 2019
teddybeer-11-17.jpg

nieuws

Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen heeft het meldpunt verlies@kinderwens.net gelanceerd. Het meldpunt is bedoeld voor ouders die pre- of perinataal een kind hebben verloren. 

In de eerste zestien weken eindigt 10 tot 15 procent van de zwangerschappen in een miskraam. Na de vierde maand daalt de kans op een doodgeboorte tot 0,5 procent. Het pre- of perinataal verliezen van een kind gaat vaak gepaard met zware emoties die in de praktijk moeilijk kunnen gedeeld worden met anderen.

Omgaan met emoties
De betrokken vrouwen kampen na een miskraam dikwijls met een gevoel van schaamte. Ze durven in de praktijk hun emoties moeilijk te uiten. Daarnaast weet ook de omgeving vaak niet goed hoe erop te reageren of is er weinig begrip voor het rouwproces omdat het kindje nooit bestaan heeft. Het nieuwe meldpunt wil de betrokken ouders doorsturen naar bestaande diensten en actoren die werken rond verlies.

Over dit onderwerp is ook behoefte aan bijscholing voor professionele hulpverleners. Voor hen lanceert Kinderwens Vlaanderen een opleidingsmodule pre- en perinataal verlies. De organisatie mikt hierbij onder meer op zelfstandige vroedvrouwen.

Rouw- en verliesweekend
Op 9 en 10 december wordt ook voor het eerst in Vlaanderen onder meer met de steun van de Bond Zonder Naam een rouw- en verliesweekend ingericht.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram