Verhoogd risico op miskraam bij nachtdiensten

123-werken-zh-ploeg-nachtw-170-10.jpg

nieuws

Vrouwen die twee of meer nachtdiensten per week doen, hebben mogelijk een verhoogd risico op een miskraam in de daaropvolgende week. Dit blijkt uit een Deens onderzoek gepubliceerd in BMJ Occupational & Environmental Medicine. Uit eerdere studies bleek al dat nachtdiensten de kans op een miskraam verhogen, maar tot nu was nog onduidelijk of het ook daadwerkelijk om een oorzakelijk verband ging

Meer dan 23.000 vrouwen die in ziekenhuizen in Denemarken werkten en die tussen 2007 en 2013 zwanger werden, vulden een vragenlijst in over hun zwangerschap. Die gegevens werden vergelijken met geboorte- en patiëntenregisters over miskramen. Hieruit bleek dat vrouwen die een week eerder twee of meer nachtdiensten hebben gedaan, 32 procent meer kans hebben op een miskraam na de achtste week zwangerschap in vergelijking met vrouwen die geen nachtdiensten hadden. Het risico nam toe met het aantal nachtdiensten en de achtereenvolgende nachtdiensten tijdens week 3 tot en met 21 van de zwangerschap. De onderzoekers vonden geen verhoogde kans op een miskraam als vrouwen kort na een nachtdienst (binnen elf uur) aan een volgende dienst begonnen. 

Een mogelijke verklaring voor het gevonden verband is dat de productie van melatonine afneemt door blootstelling aan licht tijdens nachtdiensten. Uit studies is gebleken dat melatonine helpt bij het in stand houden van een zwangerschap. Er wordt gedacht dat melatonine een belangrijke rol speelt bij het behoud van een goede placentafunctie.

Bron
https://oem.bmj.com/content/early/2019/03/08/oemed-2018-105592
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/verhoogd-risico-op-miskraam-door-nachtdiensten.htm


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram