Waarom geen menstruatie na het stoppen met de pil?

In dit artikel
Waarom geen menstruatie na het stoppen met de pil?

dossier

Het uitblijven van de menstruatie na het stoppen met de pil, ook wel amenorroe na de pil genoemd, komt vaak voor. Het kan enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Soms kan het uitblijven van de menstruatie wijzen op een onderliggend probleem. Wanneer moet je weer ongesteld worden nadat je bent gestopt met de pil?

Lees ook: Amenorroe: waarom geen menstruatie?

Getty_menstruatie_zwanger_2024.jpg

© Getty Images

Wanneer je besluit om te stoppen met de anticonceptiepil, of wanneer je het einde van een verpakking hebt bereikt, treedt de ontwenningsperiode (valse menstruatie) over het algemeen binnen een paar dagen op (of helemaal niet in het geval van progestinepillen). Maar het kan langer duren voordat je natuurlijke menstruatiecyclus volledig is hersteld.

Dit komt omdat de synthetische hormonen in de pil tijdelijke effecten kunnen hebben op het hormonale systeem van een vrouw. Het kan enige tijd duren voordat je lichaam deze hormonen weer aanmaakt. 

Elke vrouw is uniek en de manier waarop haar lichaam reageert op het stoppen met de pil kan verschillen. Echte menstruaties (niet opgewekt door de pil) en ovulaties komen meestal binnen drie maanden na het stoppen met anticonceptie weer op gang. Als deze amenorroe na de pil langer aanhoudt, kunnen andere factoren de oorzaak zijn.

Lees ook: Vrouwelijke cyclus: 9 handige apps

Lees ook: Kan je van de pil migraine krijgen?

Mogelijke oorzaken van uitblijven van menstruatie na de pil

Wanneer we ons zorgen maken over het uitblijven van de menstruatie, zijn zwangerschap en de menopauze vaak de eerste redenen die in ons opkomen. Amenorroe na de pil kan echter veel andere oorzaken hebben, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen, hormonale stoornissen en problemen met de eierstokken. 

Factoren die menstruatiecyclus na het stoppen met de pil kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:

  • Vroegere menstruatie: vrouwen met een geschiedenis van onregelmatige menstruatie hebben meer kans om een aanzienlijke vertraging te ervaren in de terugkeer van de eisprong na het stoppen met de pil. 
  • Leeftijd: jongere vrouwen kunnen hun cyclus sneller herstellen dan vrouwen die de menopauze naderen. 
  • Vroege menopauze: bij 1 op de 100 vrouwen treedt de menopauze en de symptomen ervan op voor de leeftijd van 40 jaar. Dit wordt veroorzaakt door vroegtijdig falen van de eierstokken (POI). De eierstokreserve is abnormaal laag. Menstruaties worden zeldzamer tot ze volledig verdwijnen.
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): bijna één op de tien vrouwen lijdt aan PCOS, een hormonale disbalans die resulteert in een overmatige productie van androgenen (mannelijke hormonen). Dit syndroom veroorzaakt vooral stoornissen in de menstruatiecyclus, het uitblijven van de menstruatie en de eisprong.
  • Amenorroe bij sportvrouwen: vrouwen die sporten op hoog niveau of vrouwen die intensief aan lichaamsbeweging doen, kunnen amenorroe krijgen door onvoldoende lichaamsvet. Deze afwezigheid van menstruatie is omkeerbaar. Een oplossing is om minder vaak en minder intensief te sporten. De menstruatie komt meestal vanzelf weer op gang.
  • Gewicht: mensen die erg dun zijn of lijden aan eetstoornissen (anorexia en/of boulimia) kunnen een verstoorde menstruatiecyclus hebben. Obesitas kan ook leiden tot hormonale onbalans en amenorroe veroorzaken. De menstruatie normaliseert zich zodra je weer een gezond gewicht hebt.
  • Medicatie: het gebruik van bepaalde medicijnen (orale corticosteroïden, antidepressiva, antipsychotica) heeft als bijwerking amenorroe. Je hoeft niet per se te stoppen met je medicatie, maar bespreek mogelijke alternatieven met je arts.
  • Stress en psychologische shock: een traumatische gebeurtenis (overlijden, ongeval, verkrachting) of stress kan een invloed hebben op het goed functioneren van de hypothalamus en resulteren in het uitblijven van de menstruatie zolang de mentale toestand van de patiënt aanhoudt.

Ook onder andere een eierstoktumor, hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie (trage schildklier) en hyperprolactinemie (overmatige afscheiding van prolactine) kunnen amenorroe veroorzaken, maar dat komt slechts zelden voor.

Lees ook: Eierstokkanker: vage symptomen zorgen voor late diagnose

Wanneer moet je je zorgen maken ?

Als een vrouw geen menstruatie heeft na het stoppen met de pil en dit aanhoudt voor een langere periode - meer dan 3 maanden na het stoppen met oestrogestogene anticonceptie - is het raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen om de situatie te beoordelen.

Lees ook: Sport en menstruatie: de invloed van je cyclus op je prestaties

Bronnen:
https://www.em-consulte.com
https://www.nhs.uk
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.msdmanuals.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram