Kan je een vervroegde menopauze behandelen?

In dit artikel
Kan je een vervroegde menopauze behandelen?

dossier Een vervroegde menopauze of premature ovariële insufficiëntie (POI) gaat gepaard met alle vervelende verschijnselen van de menopauze. Bovendien kan je (meestal) niet meer spontaan zwanger worden en heb je een verhoogde kans op botontkalking en osteoporose, op hart- en vaatziekten en mogelijk ook op dementie

Lees ook: Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een vervroegde menopauze (POI)?

Diagnose

123-POI-vroegmenop-vapeur-11-19.jpg
Om de diagnose van vervroegde menopauze te stellen, zal je arts een bloedonderzoek doen, waarbij de concentratie van bepaalde hormonen (oestrogenen, FSH) wordt nagegaan. 

Indien een vervroegde menopauze wordt vastgesteld, zullen een aantal bijkomende onderzoeken gebeuren om eventuele chromosomale, genetische of andere medische oorzaken op te sporen. Ook de functie van de schildklier wordt gecontroleerd, door middel van een TSH-bepaling. Daarnaast controleert men op bijnierafwijkingen of schildklierafwijkingen aan de hand van antistoffen tegen bijnierschors (ACA) of schildklier (TMA). Als er antistoffen zijn, is jaarlijkse controle van de bijnier- en/of schildklierfunctie aangewezen.


Lees ook: Hypothyreoïdie of een te traag werkende schildklier: symptomen

Behandeling

 • Behandeling om de kans op zwangerschap te beïnvloeden
  Er bestaat nog altijd een kleine kans (5 à 10 procent) op een spontane zwangerschap. Als je geen kinderen wil, blijft anticonceptie dus nodig.
  Er bestaat geen behandeling die de spontane kans op zwangerschap positief kan beïnvloeden. De enige behandeling die een reële kans op zwangerschap biedt, is eiceldonatie. 

 • Hormonale substitutiebehandeling
  De eerste en belangrijkste reden voor een hormonale substitutietherapie (HST), ter vervanging van de hormonen die de eierstokken niet meer produceren, is de behandeling van de typische menopauzeklachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, droge vagina, droge ogen, verminderd libido….
  In de recente richtlijnen van de European Society of Human Reproduction and Embryology wordt HST ook aangeraden, minstens tot de leeftijd van 51 jaar (de gemiddelde leeftijd van de menopauze), omwille van de verhoogde kans op osteoporose en op hart- en vaatziekten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat HST het risico op botontkalking en op hart- en vaatziekten vermindert. 

 • Behandeling met androgenen (testosteron)
  Er bestaan tot nu toe onvoldoende bewijzen over het effect en de veiligheid van een behandeling met testosteron op het libido, de botontkalking en het risico op dementie. 

 • Lokale behandelingen
  Een lokale behandeling met oestrogenen en/of smeermiddelen kan zinvol zijn bij seksuele problemen (vaginale droogte, pijn bij het vrijen…).

 • Alternatieve behandelingen
  Van complementaire behandelmethoden zoals acupunctuur, fyto-oestrogenen (soja, rode klaver) of kruiden (salie, monnikspeper, maca, Siberische ginseng…) is een gunstig effect onvoldoende aangetoond.

 • Psychologische ondersteuning
  Een vervroegde menopauze kan ook psychologisch erg zwaar zijn en psychologische ondersteuning kan dan zeer wenselijk zijn. Bespreek dit met je arts of menopauzeconsulent.

 • Leefstijlmaatregelen
  Om de risico’s van onder andere osteoporose en hartziekten zo klein mogelijk te houden, is een gezonde levensstijl zeer belangrijk:
  • Gezonde voeding, met speciale aandacht naar voeding die rijk is aan calcium en vitamine D zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, vijgen, abrikozen… Mogelijk zal je ook vitamine D-supplementen moet nemen. Bespreek dit met je arts.
  • Voldoende beweging waarbij je je botten belast, zoals wandelen of fietsen.
  • Voorkomen van overmatige gewichtstoename, gewicht onder controle houden
  • Matige alcoholconsumptie
  • Stoppen met roken.

Lees ook: Hormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze

Bronnen:
https://www.degynaecoloog.nl
https://www.umcutrecht.nl


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram