Hoe kan een vrouw buikvet verliezen tijdens de overgang?
In dit artikel
Hoe kan een vrouw buikvet verliezen tijdens de overgang?
dossier
Tijdens de overgang wijzigt je hormonenhuishouding aanzienlijk. Bovendien vermindert je spiermassa en vertraagt je metabolisme, waardoor je minder calorieën verbrandt. Daarbovenop vindt er ook een herverdeling van de aanwezige vetreserves plaats waarbij vooral taille en buik geviseerd worden. De ideale omstandigheden dus om je een paar kilo’s dikker en ronder te maken… Hoe kan je buikvet verliezen?
Lees ook: Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk en hoe kan het wel?
Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?
Gezond eetpatroon
© Getty Images
Een maaltijd overslaan, is nooit een goed idee en al zeker niet als het om het ontbijt gaat. Het zorgt voor een goede start van de dag. Een bereiding op basis van volle granen, havermout of -zemelen met fruit en yoghurt zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Een eitje en wat plattekaas met frisse kruiden zijn eveneens een goed idee. Probeer tussen de maaltijden door een gezonde snack (een paar noten, een stuk fruit of een yoghurt) te eten wanneer je honger krijgt zodat je niet te veel eet tijdens de lunch of het avondmaal.
Lees ook: Word je dik als je 's avonds nog veel eet?
Lees ook: Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?
Fruit en groente
Groente en fruit zijn goede bronnen van essentiële voedingsstoffen en ze bevatten minder vet en calorieën dan vlees, zuivel en granen. Bovendien geven ze een goed verzadigingsgevoel. Vaak heb je onder invloed van de hormonale wijzigingen tijdens de overgang ook meer zin in snoep of zoetigheid. Daarvoor is een stuk fruit (maar ook geen kilo's want ook fruit bevat suiker) een gezond alternatief.
Lees ook: Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?
Kleinere portie
Aangezien je stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt, eet je best wat minder als je op je gewicht wilt blijven en al zeker als je wilt afvallen. Schep geen tweede keer op of eet een kleinere portie.
Let ook op de bereidingswijze van je maaltijden. Ons lichaam heeft gezonde vetten nodig maar vaak kan het ook met iets minder. In plaats van een stuk vlees of vis te bakken in boter of olie kan je het af en toe eens grillen of met weinig vetstof garen in de oven.
Ook romige of rijke sauzen kan je maar beter vermijden.
Lees ook: Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?
Minder suiker
Als je houdt van frisdrank, energy drinks en je al eens een klontje suiker in je koffie of thee doet, neem je veel suiker in. Suiker is uiteraard nefast voor de lijn, maar het kan ook je risico op diabetes verhogen. Schakel eens wat vaker over op water waaraan je gezonde smaakmakers toevoegt zoals schijfjes citroen of limoen en munt of gember.
Ook met alcohol moet je oppassen. Niet alleen omdat het calorierijk is, maar ook omdat het je hongergevoel aanscherpt. Drink je al eens graag een biertje of een glas wijn, probeer dat dan niet dagelijks te doen. Een flesje pils bevat gemiddeld zo’n 130 kcal.
Lees ook: Wat zijn koolhydraten en welke kan je beter vermijden?
Voldoende beweging
Midlifers hebben vaak een zeer hectisch leven. Naast de drukke job moet er nog tijd worden gemaakt voor gezin, hobby’s, verenigingsleven en gezellig samenzijn met vrienden en familie. Vaak moet een geplande sportactiviteit daarvoor al eens inboeten of wordt een bezoek aan de sportclub zelfs helemaal uit de agenda geschrapt.
Maak van bewegen een prioriteit en plan daarvoor ruimte in. Dat kan een sportieve activiteit zijn, maar flink doorstappen tijdens een lange wandeling of werken in de tuin zijn evenwaardig. Zorg wekelijks voor minstens 2 tot 3 uur (gematigde) beweging. Het is niet alleen een weldaad voor je gewicht, ook je gezondheid in het algemeen heeft er baat bij.
Vrouwen vooral verliezen ook spiermassa na de menopauze. Daarom is het belangrijk dat ze tijdig starten met spierversterkende oefeningen zoals push-ups en squats. Spieren zijn calorieverbranders. Dus hoe meer spieren, hoe meer brandstof er mag komen….
Lees ook: Trainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen
Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'
Op tijd en stond wat rust
Als je gestresseerd bent, grijp je gemakkelijker naar zoet of ongezond voedsel. Maar als je onder spanning staat, heeft je lichaam het ook moeilijker en moet het meer moeite doen om vet af te breken. Ga je vaak in het rood op de stressmeter, zoek dan zeker een manier om je voldoende te ontspannen: ga dansen, wandelen, doe aan yoga, luister naar muziek of lees een mooi boek … Zorg er ook voor dat je voldoende slaap krijgt. Een gebrek aan slaap kan nefast zijn voor je gewicht.
Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?
Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.