Hoe dierlijke e-nummers en ingrediënten herkennen?

123-txt-E-nummers-additieven-12-15.jpg

nieuws Als consument kunt u niet altijd herkennen of er in producten ingrediënten van dierlijke oorsprong zitten. Dat wordt niet altijd op de verpakking vermeld.
Wilt u absoluut geen ‘verborgen dieren’ in uw eten? Lees dan deze tips.

Gelatine
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong, vooral varkens en koeien. Soms ook van gevogelte of vis. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier.
Gelatine is in de supermarkt te koop in bladen. Daarnaast zit het in zacht snoep (beertjes, colaatjes, spekken), goedkope margarine en sommige desserts.
Sommige sappen en wijnen worden helder gemaakt met behulp van gelatine. Omdat de gelatine dan geen ingrediënt is, hoeft het niet op het etiket te staan. Alleen door navraag te doen bij de fabrikant kunt u erachter proberen te komen of er bij het de productie gelatine gebruikt is.

Vetten
Aan heel wat producten worden vetten toegevoegd. Denk maar aan brood en koekjes. Dit vet kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. Aangezien vers brood en gebak geen etiket moeten hebben, kunt u niet controleren of ze al dan niet dierlijk vet bevatten. Ook de bakker zal dit meestal niet weten, want broodverbetermiddelen worden meestal kant-en-klaar verkocht. Op voorverpakt brood en gebak moeten de ingrediënten wel vermeld worden.
• Producten die omega-3 vetzuren bevatten (zoals sommige margarines, vleesvervangers, brood, ontbijtgranen...) komen vaak uit vis. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA zijn afkomstig van vis en schaal- en schelpdieren.

Kaas
Bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk (eiwitten, vetten en mineralen) met behulp van stremsel gescheiden van het vocht. Stremsel bestaat uit enzymen die afkomstig zijn uit de lebmaag van kalveren.
Er zijn vegetarisch gestremde kazen, en ook de meeste biologische kazen zijn vegetarisch gestremd. Omdat stremsel een proceshulpstof is (het heeft in het eindproduct geen functie meer), hoeft het niet in de ingrediëntenlijstvermeld te worden. U kunt er echter van uit gaan dat als er geen vermelding op het etiket staat, de kaas niet vegetarisch gestremd is.

Chondroïtine en glucosamine
Dit zijn voedingssupplementen die verkocht worden bij gewrichtsklachten. De meeste glucosamine wordt gemaakt van de schildjes van schaaldieren zoals krab, kreeft en garnalen. Chondroitine wordt gemaakt van het kraakbeen van haaien of van de luchtpijp van runderen.

Kroepoek
Kroepoek bestaat voor ongeveer een kwart uit garnalen.

E-nummers
Sommige E-nummers kunnen van dierlijke oorsprong zijn. Wilt u zeker zijn dat u geen dierlijke stoffen binnen krijgt, dan kunt u onderstaande E-nummers beter mijden.

Nummer  --> Omschrijving
E120    --> cochenille, karmijnzuur, karmijn (rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen)
E161G  -->canthaxanthine
E304i  --> ascorbylpalmitaat
E422  --> glycerol
E431  --> t/m E436 vetzuuresters van polyoxyethyleen
E442  --> ammoniumfosfatiden
E470  --> a&b zouten van vetzuren
E471  --> mono- en diglyceriden van vetzuren
E472  --> a-f esters van E471
E473  --> suikeresters
E474  --> sucroglyceriden
E475  --> polyglycerolesters van vetzuren
E477  --> propyleenglycolesters van vetzuren
E479b  --> thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met E471
E481 --> natriumstearyol-2-lactylaat
E482  --> calciumstearyol-2-lactylaat
E483  --> stearyltartraat
E491  --> t/m E495 vetzuuresters van sorbitaan
E570  --> vetzuren
E626  --> t/m E629 guanylzuur en guanylaten
E630  --> t/m E633 inosinezuur en inosinaten
E635  --> Natriumribonucleotiden
EE640  --> glycine en zijn natriumzout
E904  --> schellak
E920  --> l-cysteïne
E1518  --> glyceryltriacetaat

Bronnen:

www.food-info.net


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram