FDA geeft goedkeuring voor camera in een pil

nieuws Een high-tech pil kan nu vrij gemakkelijk onze ingewanden verkennen en zich een weg banen door ons spijsverteringsstelsel. De The Food and Drug Administration (FDA) geeft de goedkeuring gegeven voor de ontwikkeling van een camera-in–een-capsule,die, eens ingeslikt, via draadloze technologie foto’s stuurt van zijn dagtrip door onze ingewanden. De M2A Swallowable Imaging Capsule kan op een relatief comfortabele manier onze intestinale abnormaliteiten onderzoeken,dit in tegenstelling met invasieve chirurgie of een vervelend darmonderzoek.
Na het inslikken van de pil kan de patiënt zijn dagelijkse bezigheden verder zetten,en de pil baant zijn weg door het spijsverteringsstelsel en ondertussen stuurt hij foto’s naar een ontvanger die door de patiënt via een tailleband gedragen wordt.De batterij gaat zo'n 8 u mee.
Na 8 tot 72 u na inname wordt de pil uitgescheiden. Uit een studie bleek dat bij 20 patienten in 60% van de gevallen een abnormaliteit via de camera was opgespoord in tegenstelling tot 35% met een gewone endoscoop.
Doch kan de pil niet altijd een endoscopie vervangen,ook bij obstructies is het soms niet effectief.Een coloscopie (onderzoek van de dikke darm via rectum) kan ook niet vervangen worden daar de batterij van de pil niet zo lang meegaat tot ze het laatste deel van onze darmen bereikt.De camera kan wel zeer nuttig zijn in het opsporen van kanker,anemie,poliepen,bloedingen...
Nog een 3-tal maanden en de camera is op de markt, de dokters moeten wel een computerstation aanschaffen van ongeveer 20.000 dollar en één capsule kost ongeveer 450 dollar.
Bron: InteliHealth,aug2,2001


Laatst bijgewerkt: maart 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram