De houdbaarheidsdatum (op het etiket)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

dossier 'Ten minste houdbaar tot...' of 'te gebruiken tot...'
De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Dit kan op twee manieren gebeuren:

1."Ten minste houdbaar tot..." (de datum van minimale houdbaarheid)
Deze aanduiding vinden we vooral op producten die vrij lang houdbaar zijn en meestal bij kamertemperatuur mogen worden bewaard (bv. droge voedingsmiddelen, sterk zure producten, producten met een hoog suikergehalte, conserven). De producent bepaalt de datum zo precies mogelijk en bouwt meestal ook een ruime veiligheidsmarge in.

2."Te gebruiken tot..." (de uiterste consumptiedatum)
Deze aanduiding wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die meer gevoelig zijn voor bederf en bijgevolg ook minder lang houdbaar zijn (bv. kant-en-klare maaltijden, verse zuivelproducten, vlees, vis en salades). Deze producten moeten meestal gekoeld worden bewaard zoals aangegeven bij de bewaarvoorschriften op de verpakking (bv. "bewaren bij max. 4°C").

De datum moet begrijpbaar weergegeven zijn. Dit betekent: achtereenvolgens de dag, de maand en het jaar.
• Dag en maand volstaan als de houdbaarheid minder dan 3 maanden is.
• Maand en jaar volstaan als de houdbaarheid tussen 3 en 18 maanden is.
• Het jaar volstaat als de houdbaarheid meer dan 18 maanden is.

Is de houdbaarheidsdatum verplicht?

De houdbaarheidsdatum is verplicht op het etiket, behalve in de volgende gevallen:
• verse groenten, aardappelen en fruit, die niet geschild of gesneden zijn of geen andere soortgelijke bewerking hebben ondergaan;
• wijn, likeurwijn, mousserende wijn, gearomatiseerde wijn en soortgelijke producten verkregen uit andere vruchten dan druiven (bv. cider);
• dranken met een alcoholgehalte gelijk aan of hoger dan 10 volumeprocent;
• broodbakkerij- en banketbakkerijproducten die bedoeld zijn om binnen de 24 uur na de bereiding te worden geconsumeerd;
• azijn;
• keukenzout;
• vaste suiker en gearomatiseerd en/of gekleurd suikergoed;
• kauwgom en soortgelijke producten;
• afzonderlijke porties consumptie-ijs.

Mag ik een product waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden nog gebruiken?

houdbaarheidsdatum-water-150.jpg
Producten met de vermelding "te gebruiken tot..." op het etiket, mogen na het verstrijken van de uiterste consumptiedatum niet meer worden gebruikt. Deze producten kunnen bedorven zijn (zonder dat het altijd zichtbaar is) en de gezondheid schaden.

De kwaliteit van producten met de vermelding "ten minste houdbaar tot..." is na het verstrijken van de datum van minimale houdbaarheid niet meer gegarandeerd. Smaak-, geur- of kleurafwijkingen zijn mogelijk. Als het product en de verpakking nog volledig intact zijn, kan het product eventueel nog enige tijd veilig worden gebruikt. Ga altijd na of het product niet beschimmeld is en of het niet eigenaardig ruikt. Gooi het product in geval van twijfel weg.

Bijzondere bewaarvoorschriften

Bijvoorbeeld: "Droog bewaren.“, "In de koelkast bewaren.“, "Koel bewaren: max. 4ƒC.“, "Ingevroren of diepgevroren producten bewaart u in een vrieskast of vriesvak.“, "Ontdooide producten nooit opnieuw invriezen!”

Als de wijze van bewaren van invloed is op de houdbaarheidsdatum, dan moet dit verplicht op het etiket worden vermeld. Als de bewaarvoorschriften niet worden nageleefd, vergroot de kans op bederf en op de groei van ziekmakende bacteriën. Het is daarom belangrijk om levensmiddelen altijd bij de aangegeven temperatuur te bewaren en niet meer te gebruiken zodra de uiterste consumptiedatum is verstreken.

Lees ook: Gezondheidsbeweringen van voedingsmiddelen
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram