Gerelateerde artikels
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een lenteschoonmaak?
dossier
Het is lente: behalve de temperatuur buiten stijgt ook ons energieniveau. Wie zijn herwonnen energie goed wil investeren, kan misschien zijn huis eens onder handen te nemen. Een lenteschoonmaak dient namelijk een dubbel doel: alles ligt er weer netjes bij en je doet tegelijkertijd aan zelfzorg.
Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis
Schoonmaken is goed voor je immuunsysteem
Seizoensgebonden allergieën worden niet altijd enkel getriggerd door pollen. Stof, schimmel, huidschilfers van huisdieren en zelfs insecten kunnen symptomen van een allergie uitlokken, zaken die zich nu eenmaal opstapelen in rommelige huizen tijdens de wintermaanden. Experten beweren dat het vuil in je huis vaak erger is dan de vervuiling van de buitenlucht.
De beste manier om je huis te ontdoen van deze immuunsysteemverstoorders, is door tapijten, meubels en bekleding te stofzuigen en ook potentieel vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders en garages schoon te maken. Een onderzoek uit 2014 door het American College of Allergy, Asthma, and Immunity toonde aan dat het schoonmaken van je huis en opruimen van rommel, je kan helpen om allergiesymptomen te voorkomen en je gezonder te voelen.
Schoonmaken vermindert stress
De fysieke handeling van het schoonmaken kan je hersenen enigszins uitschakelen, zodat je mentaal kan ontspannen volgens sommige deskundigen. Dus hoewel schoonmaken een repetitieve, hersenloze taak lijkt, kan het juist datgene zijn dat je hersenen nodig hebben om te ontstressen. Studies hebben aangetoond dat stress en angst met wel 20 procent kunnen verminderen als je gedurende 20 minuten huishoudelijke taken uitvoert.
Schoonmaken kan de gezondheid van het hart verbeteren
Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op verschillende chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, verlagen. Zelfs lichamelijke activiteiten met een lage intensiteit, zoals huishoudelijke klusjes, zijn goed voor het hart. Door 30 minuten te stofzuigen, verbrand je gemiddeld 100 calorieën, waardoor je hartslag versnelt. Als je een half uurtje per dag een lichte vorm van lichaamsbeweging doet (inclusief stofzuigen, dweilen en vloeren schrobben) verlaag je je risico op hartaandoeningen met 24 procent.
Een schone slaapkamer helpt je om goed te slapen
Mensen die hun bed regelmatig opmaken, slapen ook beter. Uit een enquête van de National Sleep Foundation bleek ook dat 75 procent van de ondervraagden beter sliep op schone lakens met een fris geurtje. Een tip dus voor moeilijke slapers: ruim je slaapkamer op, verschoon je lakens en gebruik eventueel een natuurlijke geurspray.
Een schone ruimte maakt je productiever
Rommel in je directe omgeving heeft invloed op je concentratievermogen. Als je minder wordt afgeleid door de chaos om je heen of spullen die in je huis zijn opgestapeld, maak je mentale ruimte vrij, waardoor je je beter op een bepaalde taak kan concentreren. Een onderzoek uit 2011 van The Journal of Neuroscience bevestigde dit aan de hand van MRI's die de reactie van de hersenen op netheid registreerden. Men zag dat, als er veel rommel was, de verwerkingscapaciteit van de hersenen aanzienlijk werd beperkt. Minder rommel, betekent dus minder afleiding en een hogere productiviteit.
Schoonmaken kan je humeur verbeteren en je het gevoel geven dat je iets bereikt hebt
Hoewel niet iedereen houdt van het schoonmaakproces zelf, geeft het eindresultaat vaak een gevoel van tevredenheid. Een schoon, opgeruimd en frisruikend huis stimuleert endorfines in je hersenen en verhoogt je energieniveau. Uit onderzoek is gebleken dat een schoon huis positieve korte- en langetermijneffecten heeft voor de geestelijke gezondheid: je stemming verbetert onmiddellijk en ook het risico op depressie wordt kleiner.
Schoonmaken bevordert een gezondere levensstijl
Goede gewoonten leiden tot nog meer goede gewoonten. Door je huis op te ruimen en te organiseren, zal je automatisch ook andere aspecten van je leven “opruimen”, zoals je dieet, je trainingsroutine en je slaapgewoonten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Minnesota uit 2013 bleek dat mensen die zich in een schone en opgeruimde ruimte bevonden, eerder voor gezondere voedingsmiddelen kozen dan mensen die zich in een rommelige omgeving bevonden.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist