Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

In dit artikel
Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

dossier

Veel vrouwen vinden schaamhaar onhygiënisch en kiezen ervoor om zich te scheren of te laten waxen, maar dat is misschien niet zo’n goed idee. Een studie toont aan dat schaamhaar vrouwen kan beschermen tegen terugkerende urineweginfecties

Lees ook: Is plassen onder de douche goed of slecht?

Schaamhaar tegen urineweginfecties?

Getty_blaaskanker_blaas_urine_vagina_2023.jpg

© Getty Images

In een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Jagiellonian University in Polen werd gekeken naar de ontharingsgewoonten van 2.409 vrouwen (tussen 18 en 45 jaar) en eventuele urineweginfecties in het afgelopen jaar. Zo bleek dat vrouwen die minstens één keer per week harsen of scheren een groter risico liepen op terugkerende urineweginfecties. Zij kregen gemiddeld minstens 3 blaasontstekingen per jaar. Voor wie slechts eenmalig een urineweginfectie had, kon de link met ontharen niet met zekerheid worden gelegd. 

Lees ook: Hoeveel keer zou je per dag moeten plassen en wanneer is er een probleem?

Beschermende bacteriën in schaamhaar

Om de resultaten van hun onderzoek te verklaren, kwamen de wetenschappers met de hypothese dat schaamhaar een microbiële gemeenschap herbergt die de urogenitale gezondheid beschermt. Bij vrouwen zijn verschillende soorten Lactobacillus aanwezig in schaamhaar. Deze bacteriën bieden mogelijk een 'antimicrobiële bescherming' door kolonisatie door andere micro-organismen te voorkomen. Lactobacillus heeft zelfs een sterk remmend effect op E coli-bacteriën, de meest voorkomende oorzaak van urineweginfecties.

Dit recente Poolse onderzoek bevestigt eerdere bevindingen, want in 2014 toonde een onderzoek aan dat de huid van geschoren mannen 10% meer kans had op kolonies staphylococcus aureus en 3 keer meer kans had op kolonisatie door stammen die resistent zijn tegen het antibioticum methicilline. Nog een ander onderzoek bewees al dat mannen met een baard bacteriën op hun gezicht hadden die de groei van Escherichia coli en staphylococcus aureus konden remmen. 

Lees ook: Tips om een blaasontsteking te voorkomen

Overmatig verwijderen van schaamhaar zou dus kunnen leiden tot een onbalans in de urogenitale microbiota. De beschermende bacteriën zouden niet langer in staat zijn om ziekmakende bacteriën te bestrijden, waardoor die de urinewegen kunnen binnendringen. Volledige ontharing van de vagina zou zo het ontstaan van een schimmelinfectie (candida albicans), vaginose, jeuk en irritatie kunnen bevorderen.

Lees ook: 11 oorzaken van vaginale jeuk

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.lespecialiste.be
https://www.journalofhospitalinfection.com
https://journals.lww.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram