Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

123-epilatie-ikini-haar-170_07.jpg

nieuws Steeds meer vrouwen en mannen verwijderen hun schaamhaar geheel of gedeeltelijk. Dat is niet zonder gevaar. Schaamhaar vormt namelijk een natuurlijke bescherming. Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens een recente Franse studie zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.
Indien u schaamhaar wil verwijderen is het dus belangrijk om dat op een veilige manier te doen en de juiste middelen en materialen te gebruiken.

Voor het verwijderen van schaamhaar bestaan tal van mogelijkheden zoals harsen, epileren en laseren. De makkelijkste en meest gangbare manier om schaamhaar te verwijderen is scheren. Het scheren kan vooral de eerste keren irritatie opleveren (jeuk, rode bultjes...), omdat de gevoelige huid niet gewend is aan het scheren. Wanneer je vaker scheert zal deze irritatie verminderen.


Scheren

• Knip de lange schaamharen eerst kort met een schaar of trimmer. Je scheermesje is hier niet voor gemaakt en wordt snel bot, bovendien doet het onnodig pijn.
• Neem voor het scheren een warm bad of douche. De huid voelt dan soepel en zacht aan, waardoor het scheren makkelijker gaat.
• Ga best op je hurken zitten. Je kan er beter bij en de huid wordt zo strak getrokken. Leg er een spiegel onder om beter te zien wat je doet.
• Gebruik een goede scheergel. Laat het scheerschuim een paar minuutjes inwerken. Voor vrouwen: vermijd scheerschuim in de vagina en en wees voorzichtig bij de schaamlippen.
• Gebruik elke keer een nieuw en goed scheermesje, bij voorkeur een met bescherming tegen wondjes en geen wegwerpmesjes. Gebruik zeker geen scheermesje van een vriend of vriendin.
• Scheer met de haarrichting mee, dit verkleint de kans op huidirritaties, ingegroeide haren en een branderig gevoel. Het resultaat is iets minder glad dan als je tegen de haarrichting in scheert.
• Pas op bij het scheren rond de schaamlippen, zodat je jezelf niet snijdt. Gebruik één hand om de huid strak te trekken. Om het haar op op en rond de balzak te scheren, moet je de huid strak trekken door de penis wat omhoog te trekken.
• Na het scheren maak je alles goed schoon. Gebruik hiervoor alleen water en geen zeep. Droog alles goed af. Hierna kun je er een neutrale huidbalsem of gewoon baby- of talkpoeder op doen. Alcoholhoudende aftershaves zijn absoluut af te raden.
• Scheer je regelmatig (om de 3 dagen). Je voorkomt scherpe stoppeltjes en je huid gaat eraan wennen zodat het op den duur geen of nauwelijks nog jeuk of irritatie oplevert.

Scheren met een scheerapparaat

Je schaamhaar verwijderen met een scheerapparaat of ladyshave kan ook. Vaak zijn die voorzien van een speciale scheerkop voor de bikinilijn. Veel apparaten kunnen ook onder de douche gebruikt worden. Een nadeel van het scheren met een scheerapparaat is dat je haartjes minder kort geschoren worden en dus sneller terugkomen. Het voordeel van het scheren met een apparaat is dat er minder huidirritatie optreedt.

Scheren met een tondeuse

Een elektrische tondeuse scheert nooit zo kort en glad als met een nat scheermes of een ladyshave. Maar het is wel een goede en veilige manier om ‘storende’ haartjes in te korten.

Harsen of waxen

Harsen is zeer efficiënt, maar nogal pijnlijk. Door te harsen worden de haarwortels mee verwijderd. Als je het dikwijls doet, verdwijnen de haartjes gemakkelijker en doet het minder pijn. De haartjes komen ook zachter en dunner terug en het hoeft steeds minder vaak, om de drie à acht weken volstaat.
• Je kan je laten waxen in een gespecialiseerd schoonheidscentrum, maar je kan het ook perfect zelf doen.
• Zorg er voor dat uw schaamhaar niet te lang is, maar ook niet te kort. Te lang schaamhaar zal samenklitten in de wax en op te kort schaamhaar zal de wax niet blijven plakken. Een lengte van ongeveer vijf millimeter werkt het beste.
• Deze techniek is minder geschikt voor de tere huid van de schaamlippen, ballen en aars.
• Gebruik voor de schaamharen bij voorkeur zogenaamde ‘harde hars’. Harde hars is minder pijnlijk bij het verwijderen omdat het vooral aan de haren hecht en niet aan de huid zoals bij zachte wax. Bij verhitting wordt deze vloeibaar en tijdens het afkoelen wordt het weer terug hard. Deze hars wordt zonder harsstrips verwijderd maar met de vingers.
• Volg altijd nauwgezet de gebruiksaanwijzing.
• Neem de eerste 24 uur na het waxen geen heet bad of hete douche en vermijd de zon of zonnebank. Ga ook niet naar de sauna, het zwembad of de zee. Gebruik geen geparfumeerde producten op de huid.
• Het is sterk af te raden tussen twee waxbeurten door uw schaamhaar te scheren.

Ontharingscrème

De ontharingscreme smeer je op de te ontharen lichaamsdelen. Een zuur in de ontharingscrème breekt het haar bij het haarzakje af waardoor het haar na het afspoelen van de crème verdwenen is.
• De huid van de schaamstreek is gevoeliger dan de huid op de rest van je lichaam. Gebruik uitsluitend een crème waarop duidelijk staat aangegeven dat deze geschikt is voor “de bikinilijn”.
• Test eerst of je wel tegen de ontharingscrème kunt, bijvoorbeeld door een beetje crème in je knieholte te smeren. Krijg je last van een branderig gevoel of extreme jeuk, spoel de ontharingscrème dan direct af. Wacht vervolgens 1-2 dagen om te zien of dat stukje huid rood wordt of geïrriteerd raakt.
• Gebruik de ontharingscrème niet op de geslachtsdelen daarvoor is de crème te aggresief. Zorg er ook voor dat de crème niet in de vagina of anus komt.
• Niet gebruiken op moedervlekken, snijwonden, puistjes, littekens, een beschadigde, geïrriteerde of zonverbrande huid.
• Lees de instructies van de ontharingscrème goed en laat de crème niet langer intrekken dan de verpakking voorschrijft. Spoel de crème af en gebruik ook hierbij de spatel om de haartjes weg te schrapen. Spoel de huid goed na.
• Wacht minstens 24 uur om te gaan zonnen.
• Gun de huid een paar dagen tijd te herstellen voor je opnieuw gebruik maakt van de crème.

Epileren

Je kunt je schaamhaar ook epileren met een pincet. Dat is wel een pijnlijke en tijdrovende werkwijze, maar het duurt veel langer voor de haartjes terug komen dan bij scheren.
Iets minder tijdrovend en iets minder pijnlijk is elektrisch epileren. Voor het elektrisch epileren zijn er twee systemen op de markt. Het eerste maakt gebruik van kleine pincetjes. Die trekken de haartjes één voor één uit. Een tweede systeem werkt op basis van roterende schijven. De haartjes komen hiertussen klem te zitten en worden zo uitgetrokken.
• Lees goed de handleiding voor je je epileerapparaat gebruikt.
• Gebruik voor het epileren van de gevoelige schaamstreek of de bikinilijn een speciaal hulpstuk waardoor het minder pijnlijk is.
• Kies bij voorkeur een toestel dat je nat kan gebruiken onder de douche of in bad. Het epileren wordt gemakkelijker en minder pijnlijk.
• Vermijd de eerste dagen te veel zonlicht en smeer je huid in met een ongeparfumeerde vochtinbrengende of verkoelende crème.

Laseren - IPL (Intense Pulsed Light) - VPL (Variable Pulsed Light)

Door deze technieken worden de haarzakjes met een speciaal lasertoestel of met felle lichtflitsen uit een speciale lamp vernietigd en zal er geen nieuw haar groeien. Bovendien is het vrijwel pijnloos.

Nadeel is dat deze technieken relatief duur zijn en dat je voor een behandeling meerdere keren (6 tot 8 keren) moet terugkeren. De tijd tussen de behandelingen bedraagt meestal 6 tot 9 weken, zodat een volledige behandeling meerdere maanden duurt.
Er bestaan tegenwoordig ook thuisflitsapparaten. Daarvoor gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor de professionele apparaten.

• Lichte haren (blond, ros, grijs) kunnen niet behandeld worden, omdat er pigment nodig is om laserlicht of IPL te absorberen.
• De techniek werkt het best bij mensen met donker haar en een lichte huid. Daarom wordt ook aangeraden om in de twee maanden voor de behandeling het te behandelen huidgebied niet zonder beschermende crème aan zonlicht of zonnebank bloot te stellen. Wanneer de huid zongebruind is ten tijde van de behandeling, is de behandeling minder effectief en bestaat de kans op het ontstaan van lichte vlekken.
• Begin niet aan een dergelijke behandeling als je zwanger bent, koorts hebt, lichtgevoelige medicijnen gebruikt of ontstekingsremmers slikt. Deze technieken zijn ook niet geschikt wanneer je piercings of tatoeages hebt.
• Vanaf 8 weken voor de behandeling mogen de haren niet meer worden uitgetrokken met pincet, hars of andere methoden. Ook tijdens het behandeltraject met de ontharingslaser is het absoluut verboden om de haren te epileren of te harsen.
• Roodheid, zwelling en branderigheid kunnen na de behandeling enig ongemak geven. Bij hinderlijke branderigheid kan gekoeld worden met ijs of een cold-pack.
• Bescherm uw huid na de behandeling zeker 1 maand en liefst 3 maanden tegen zonlicht om verkleuringen te voorkomen. Gebruik een zonnebrandcrème met een voldoende beschermingsfactor (SPF factor 30 of hoger). U moet deze crème elke 2 uur opnieuw aanbrengen. Daarom is het verstandig de laserbehandeling buiten het zomerseizoen te laten plaatsvinden.

Elektrisch ontharen (elektrolyse)

Definitief ontharen door middel van elektrolyse is de meest effectieve manier om definitief van uw haar af te komen. Bij elektrisch ontharen wordt een gelijkstroom door een naald in het haarzakje geleid. Hierdoor wordt het haarzakje vernietigd waardoor er niet opnieuw haar terug zal groeien.
Het is echter een zeer tijdrovende en pijnlijke methode die alleen geschikt is voor kleine gebieden. Deze techniek wordt beter niet gebruikt in de schaamstreek. Ook bij deze techniek moet u de behandelde zon tijdens de eerste maanden beschermen tegen de zon. Bij mensen met donkere huid kunnen blijvende vlekken ontstaan.

Meer info
www.allesoverseks.be
www.soaaids.nl/seks_hygiene/vaginale_hygiene/scheren_van_schaamhaar


Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram