Beter geen vaginale douche

vr-douche-1470_400_06.jpg

nieuws Vaginale douches met een spuit of klysma worden nog altijd gebruikt in de overtuiging dat dit de hygiëne ten goede komt of om vervelende geurtjes weg te spoelen. Het gaat om een schoonmaakbeurt van de binnenkant van de vagina met water, al dan niet voorzien van een "reinigend" product. Sommige meisjes en vrouwen denken dat een vaginale douche nodig is na seks omdat ze denken op die manier het sperma uit te spoelen en een ongewenste zwangerschap te kunnen vermijden, of omdat ze gewoon moeite hebben met de idee dat er sperma in hun vagina zit.

De vagina ‘wassen’ is helemaal niet nodig – de vagina reinigt zichzelf en moet dus niet uitgespoeld worden. Het biedt ook geen soelaas tegen onaangename geuren omdat die meestal veroorzaakt worden door de uitwendige geslachtsdelen. Blijft de sterke geur nog aanhouden nadat u die hebt gewassen met water en zeep, dan gaat het mogelijk om een vaginale infectie en moet u een dokter raadplegen. Een vaginale douche heeft ook geen enkel contraceptief effect. Het kan bovendien een aantal ongename gevolgen hebben: het kan leiden tot vaginale irritatie en het verhoogt de kans op bacteriële infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas. Bij zwangerschap worden vaginale douches ten zeerste afgeraden.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram