Wat zijn de zeven gouden regels voor de intieme hygiëne?

Laatst bijgewerkt: januari 2022
123_intiem_vagina_hygiene.jpg

nieuws

Veel vrouwen doen foute dingen bij hun intieme hygiëne. Welke regels moeten er worden gerespecteerd en hoe beperk je maximaal het risico op irritatie en infectie?

Zeven gouden regels bij intieme hygiëne

  1.  Doe je intieme verzorging ’s morgens en/of ’s avonds, maar zeker niet meer. Er is één uitzondering: na seksuele betrekkingen (en nadat je eerst een plasje hebt gedaan).
  2. Was vooral de buitenkant en vermijd de binnenkant om je vaginale flora niet te verstoren. Interne vaginale douches zijn overigens te vermijden, evenals oplossingen voor vaginaal gebruik op basis van azijn of antibacteriële producten.
  3. Beperk het gebruik van een washandje. Vermijd vooral om het te laten drogen (bijvoorbeeld op de radiator) om het ’s anderendaags opnieuw te gebruiken, want het kan kiemen bevatten. Het ideaal is om de handpalm en lauw water te gebruiken bij de intieme hygiëne. Gebruik geen zeep want dat droogt de slijmvliezen uit. Je mag wel speciale lotions gebruiken als je daarmee niet overdrijft.
  4. Na de stoelgang mag je vochtige doekjes gebruiken, en ook tijdens de maandstonden voor een verfrissend effect. Maar grijp er niet naar na elk plasje want op de lange duur kunnen ze irriterend werken.
  5. Droog je na de intieme hygiëne af met een zachte sponsen handdoek die niet schuurt. Dep je droog in plaats van je droog te wrijven.
  6. Trek elke dag vers ondergoed aan. Vermijd synthetische lingerie als je veel transpireert of als het zeer warm is. Hetzelfde geldt voor leggings of andere spannende pantalons.
  7. Na de stoelgang of na het urineren veeg je je schoon met niet geparfumeerd toiletpapier. En doe dat altijd van voren naar achteren toe om te vermijden dat bacteriën zich van de anus naar de vagina toe verspreiden (wat een risico op blaasontsteking geeft).


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram