Vaginale afscheiding: wat is witverlies?

In dit artikel
Vaginale afscheiding: wat is witverlies?

dossier

De heldere, witachtige vloeistof die je vagina produceert, ook witverlies genaamd, houdt de vagina netjes en is een graadmeter voor je oestrogeenniveau. Wees wel alert voor plotse veranderingen in de hoeveelheid, consistentie, kleur of geur van het witverlies. Dit zou namelijk een signaal kunnen zijn van een infectie of een ander gezondheidsprobleem.

Lees ook: Oorzaken vaginale afscheiding en wat te doen?

Waarom witverlies?

Getty_vaginale_afscheiding_witverlies_2023.jpg

© Getty Images

Witverlies of vaginale afscheiding is vocht dat wordt afgescheiden door kleine klieren in de vagina en baarmoederhals. Door dat proces worden oude cellen en afval verwijderd, waardoor de vagina en het voortplantingskanaal schoon en gezond blijven.

De hoeveelheid witverlies kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook de hoeveelheid, kleur en consistentie kunnen van dag tot dag variëren. Witverlies is namelijk een gevolg van de natuurlijke veranderingen van de oestrogeenspiegel. De hoeveelheid kan dan ook toenemen door ovulatie, seksuele opwinding, anticonceptiepillen en zwangerschap.

Lees ook: Wat zijn de zeven gouden regels voor de intieme hygiëne?

Soorten vaginale afscheiding

Je kan de verschillende soorten vaginale afscheiding indelen volgens kleur en consistentie.

  • Wit: afscheiding met een witte kleur komt vaak voor, vooral aan het begin of einde van de menstruatiecyclus. Meestal is deze afscheiding ook dik en plakkerig, zonder sterke geur.
  • Helder en waterig: rond de ovulatie wordt de afscheiding vaak helderder en natter. Ook als je seksueel opgewonden of zwanger bent, zal je meer van dit soort afscheiding produceren.
  • Helder en elastisch: als de afscheiding helder en slijmerig is, in plaats van waterig, betekent dit waarschijnlijk dat je een eisprong hebt.
  • Bruin of rood: bruinkleurige afscheiding kan je opmerken vlak na je menstruatiecyclus. Tussen menstruaties door kan je soms ook een beetje bloed verliezen. Dat noemt men ‘spotting’.
  • Geel: gele afscheiding is normaal, omdat deze kleur van nature kan ontstaan bij blootstelling aan lucht. 

Lees ook: Maandstonden: waarom is je bloed soms bruin?

Wanneer naar de dokter?

Donkergele, groene of grijze afscheiding kan duiden op een infectie of een ander probleem. Ook als je vaginale afscheiding klonterig of schuimend is, of gepaard gaat met jeuk en kleurveranderingen, kan dit betekenen dat je een infectie hebt.

Vaginale afscheiding kan een geur hebben, maar die mag niet sterk en onaangenaam zijn. Als je een visachtige of vies geurende afscheiding waarneemt in combinatie met veranderingen in textuur of kleur, kan er sprake zijn van een vaginale infectie.

De hoeveelheid witverlies verschilt van persoon tot persoon, maar als je een plotse verandering opmerkt in de hoeveelheid, is dat ook een teken dat er iets mis kan zijn.

Raadpleeg zeker een arts als je bijkomende symptomen ervaart, zoals irritatie rond de vagina, bloedingen tussen de menstruaties door, na seks of na de menopauze, pijn bij het plassen, koorts, pijn in de buik of pijn tijdens seks, onverklaarbaar gewichtsverlies, vermoeidheid of als je vaker moet plassen. 

Lees ook: Maandstonden: waarom is je bloed soms bruin?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://my.clevelandclinic.org
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram