BPA-vrij geen garantie op veilige producten

123-chem-form-BPA-bisfenolA-170-100.jpg

nieuws Er gelden steeds strengere regels voor het gebruik van de chemische stof BPA in consumentenproducten, omwille van de risico’s voor de gezondheid. Producenten kwamen daarom op de proppen met alternatieven, in de eerste plaats de stof BPS. Die ‘BPA-vrije’ producten lijken echter niet veel veiliger te zijn, want ook rond BPS zijn er veel twijfels.

Er woedt al heel lang een discussie over de veiligheid van de stof bisfenol A (BPA), die onder meer gebruikt wordt voor het maken van plastic flessen, blikjes, speelgoed, schoenen en papier. Enkele jaren terug brandmerkte het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) het als een ‘zeer zorgwekkende stof’ (SVHC).  

BPA zou namelijk giftige effecten hebben op het voortplantingsvermogen en hormoonverstorend werken. De stof wordt onder meer gelinkt aan een groter risico op miskramen, placentaziekten, ontwikkelingsstoornissen na de geboorte en hormonale kankers. Zo’n tien jaar geleden bande de EU het als bestanddeel van zuigflessen. België ging in 2013 verder door het ook te verbieden in elk ander materiaal dat in aanraking komt met voedsel bestemd  voor baby's en kinderen jonger dan drie jaar.

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Analyse van moederkoek

Producenten gebruiken daarom steeds vaker alternatieve stoffen, waarbij vooral bisfenol S (BPS) populair is. Helaas is ook dit bestanddeel omstreden. Een nieuwe studie van de Amerikaanse Universiteit van Missouri, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, onderstreept opnieuw de twijfels rond dit alternatief.

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden de uitwerking van BPS op de placenta of moederkoek van muizen, omdat ze zo konden achterhalen waaraan het kind in de baarmoeder werd blootgesteld. Synthetische chemicaliën zoals BPS kunnen door de placenta dringen, waardoor de schadelijke effecten via het bloed van de moeder overgedragen worden aan het ontwikkelende kind. BPS bleek dezelfde potentieel gevaarlijke invloed op de placenta te hebben als BPA, met onder meer een impact op de werking van de genen.

Gevolgen voor serotonineproductie

De placenta dient ook als een primaire bron van serotonine voor de ontwikkeling van de foetale hersenen, bij zowel muizen als mensen. Serotonine is een natuurlijke chemische stof die o.a. belangrijk is voor de gemoedstoestand en bij lichamelijke activiteiten zoals slapen, eten en het verteren van voedsel. De Amerikaanse wetenschappers merkten dat BPS de serotonineproductie van de placenta kan verlagen en zo de ontwikkeling van de foetale hersenen in gevaar brengen.

Blootstelling aan BPS in de baarmoeder kan dus volgens de onderzoekers tot langdurige gevolgen voor de gezondheid leiden, net zoals bij BPA het geval is. Het debat rond de precieze gevolgen van deze stoffen is daarmee nog niet beslecht, maar het lijkt er toch sterk op dat BPS geen zaligmakende oplossing vormt.

Lees ook: Aanwijzingen dat BPA effect heeft op immuunsysteem

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://news.missouri.edu
https://www.sciencedaily.com
https://newatlas.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram