- dossierWaterpokken of windpokken: symptomen en behandeling
- dossier13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem
- nieuwsHoe kunnen we onze microbiota behouden als we antibiotica gebruiken?
- dossierWat zijn de symptomen en gevolgen van een ijzertekort?
- dossierWelke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?
Aanwijzingen dat BPA effect heeft op immuunsysteem
nieuws
Uit onderzoek van het Nederlandse RIVM heeft bisfenol A (BPA) mogelijk een negatieve invloed op het immuunsysteem. Als gevolg daarvan zal de European Food Safety Authority EFSA in 2017 het niveau voor veilige blootstelling voor BPA opnieuw beoordelen, inclusief de nieuwste gegevens over de effecten van BPA op het immuunsysteem. EFSA stelt dat de studies die RIVM heeft aangedragen bijdragen aan het bewijs dat BPA een effect kan hebben op het immuunsysteem van dieren. Ook stelt EFSA dat de studies onvoldoende zijn om sterke uitspraken te doen met betrekking tot effecten voor de mens.
BPA
BPA komt in veel producten voor. Het wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in kassabonnen.
In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan BPA aangescherpt. Het RIVM concludeerde dat nieuwe inzichten voldoende aanleiding vormen om verdere aanscherping te overwegen.
Voedselallergie en infectieziekten
BPA kan het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen mogelijk schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Indien deze schade daadwerkelijk optreedt, zou die er toe kunnen leiden dat kinderen meer kans hebben om voedselallergie te ontwikkelen en ze gevoeliger kunnen worden voor infectieziekten.
Het RIVM heeft voorgesteld om in afwachting van een herbeoordeling van de normen waar mogelijk aanvullende maatregelen te treffen om blootstelling verder te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door voorlichting aan zwangeren, door ervoor te zorgen dat er minder BPA vrijkomt uit producten waar deze stof in wordt gebruikt en door het ontwikkelen van veilige alternatieven. Daarnaast kunnen werknemers tegen blootstelling aan BPA worden beschermd.