Welke geneesmiddelen kan je gebruiken als je hooikoorts hebt?

dossier Bij een eerste aanval van hooikoorts, overleg je het best met je arts of en zo ja welke geneesmiddelen je eventueel kunt nemen. Er bestaan verschillende types van geneesmiddelen: pilletjes om in te nemen, producten om in de neus te spuiten enz. Indien mogelijk verdienen de neussprays de voorkeur. Afhankelijk van de aard, ernst en duur van uw klachten kan de arts verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Sommigen hebben een beschermende werking en moeten continu worden gebruikt. Anderen gebruik je  alleen als je klachten hebt.

Start tijdig met je medicatie: dat betekent zeker bij ernstige klachten meestal een tweetal weken voor aanvang van het pollenseizoen. De geneesmiddelen moeten ook genomen worden als je weinig klachten hebt. Bespreek dit met je (huis)arts.

Antihistaminica
Als je af en toe allergische klachten heeft, dan kan je een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. De spray werkt binnen een kwartier, de tabletten binnen enkele uren.
• Neem het middel zodra je klachten krijgt of als je verwacht klachten te krijgen.
• Als de klachten een tijdje weg zijn probeer je weer te stoppen. • Langdurig gebruik kan geen kwaad.
• De neusspray en de tabletten helpen meestal ook tegen branderige en jeukende ogen, maar helpen niet of nauwelijks tegen een verstopte neus of bij astmaklachten.
• Van sommige antihistaminica-tabletten kan je slaperig worden.
• Bij zwangere vrouwen worden de orale middelen afgeraden tijdens het eerste trimester.

Neusspray met corticosteroïden
Als je vaak of vrijwel voortdurend allergische of hyperreactieve klachten hebt, dan helpt een neusspray met corticosteroïden het best.
• Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Dus best enkele dagen voor het pollenseizoen beginnen.
• Gebruik de neusspray minstens vier weken lang elke dag.
• Langdurig gebruik kan geen kwaad, maar soms kunnen corticosteroïden het slijmvlies wat kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden. Als je dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kan je het middel gerust weer gebruiken.
• Omdat de cortisonedosis zeer laag is, mogen ze ook tijdens de zwangerschap en bij kinderen vanaf 4 jaar worden gebruikt, maar dan in aangepaste dosis en niet te lang (omdat het mogelijk de groei kan vertragen).

Neusdruppels
Neusdruppels of sprays op basis van een vaatvernauwend middel (efedrine, pseudo-efedrine en xylometazoline), een zogenaamde vasoconstrictor, worden afgeraden. Ten eerste zijn ze alleen effectief tegen een verstopte neus, en ten tweede en vooral, kunnen ze bij stoppen zogenaamd ‘rebound’-congestie veroorzaken met roodheid, zwelling en een verstopte of lopende neus. Je hebt ook steeds grotere hoeveelheden neusdruppels nodig en dreigt in een vicieuze cirkel terecht te komen.
Indien je ze toch gebruikt, dan mag je ze maximaal gedurende een 5-tal dagen aaneensluitend gebruiken.

Oogdruppels
Oogdruppels met antihistaminica kunnen gebruikt worden wanneer je vooral oogklachten hebt (tranende, rode ogen enz.) of indien de oogklachten niet weggaan met andere geneesmiddelen.

Homeopathie
Nogal wat hooikoortspatiënten gebruiken homeopathische geneesmiddelen en zijn daar zeer tevreden over. Veel gebruikte producten zijn Allium cepa (ui), Arsenicum album, Euphrasia officinalis (ogentroost), Nux vomica, Pulsatilla pratensis, Sabadilla (nieskruid), of samengestelde producten zoals APP Unda, Pollen Plus Dolisos, Optidol Dolisos, Vanocomplex 82, Pollinosan, Luffanil...
Of die homeopathische geneesmiddelen ook effectief zijn en beter werken dan een placebo (een nepgeneesmiddel), is echter onvoldoende aangetoond.

Lees ook: Welke geneesmiddelen helpen tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Hyposensibilisatie of immunotherapie
Immunotherapie is een interessante optie voor mensen die veel last hebben van hun allergie en bij jongere mensen. Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, bv. graspollen, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren. In feite wordt het kwaad met het kwaad bestreden. Doel is de allergische klachten drastisch te doen afnemen of zelfs geheel te laten verdwijnen, zodat je geen of alleszins veel minder medicamenten moet nemen.
De effecten zijn vergelijkbaar met die van corticoïden die via de neus worden toegediend, en zijn superieur aan die van andere allergiegeneesmiddelen zoals antihistaminica en antileucotriënen. Meestal is er al tijdens het eerste jaar een vermindering van de klachten merkbaar.
Groot voordeel van immunotherapie is dat het effect minstens 6 tot 12 jaar aanhoudt nadat de behandeling is stopgezet.
Een bijkomend voordeel is dat het, alleszins bij kinderen, de kans op ontwikkeling van astma en andere allergieën vermindert.

Lees ook: Vaccineren tegen hooikoorts of pollenallergie?

Bronnen :
www.uza.be/behandeling/hooikoorts-pollen-stuifmeelallergie
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-allergische-en-niet-allergische-rhinitis 
www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts 
www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Hooikoorts/Paginas/default.aspx


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram