Wat doen bij hoge bloeddruk?

nieuws Aanpassing van de levensstijl is een eerste en essentiële stap. Afhankelijk van de bloeddrukcijfers en van het risicoprofiel van de patiënt kan dit, eventueel tijdelijk, de enige behandeling zijn, of zal dadelijk of later een medicamenteuze behandeling gestart worden.
Dit betekent o.m.:
Gewichtscontrole: afslanken heeft vaak hetzelfde effect als het nemen van een geneesmiddel. Een gewichtsafname van 3 tot 9 % van het totale lichaamsgewicht geeft zowel een systolische als diastolische bloeddrukvermindering van ongeveer 3 mmHg
Rookstop: Roken is de belangrijkste risicofactor voor hart-) en vaataandoeningen; rookstop is daarom essentieel. Blijft de patiënt roken, dan zal het gunstig effect van een eventuele medicamenteuze behandeling ook nooit optimaal zijn.
Zoutbeperking: niet meer dan 6g per dag door zoutarm brood, geen zout toevoegen aan het eten en spaarzaam gebruik van bereide maaltijden (soepen, sauzen...)
Matiging van het alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor hoge bloeddruk. Anderzijds zou een matig dagelijks gebruik van maximum twee à drie ‘standaarddrinks’ voor mannen en één à twee voor vrouwen het risico kunnen verminderen.
Voldoende fruit en groenten en weinig verzadigde vetten
Voldoende fysieke inspanning: minstens 30 minuten 3 keer per week en liefst elke dag wandelen, lopen, fietsen...
• Het aanleren van technieken om stress te beheersen.

Lees ook: Verhoogde bloeddruk (hypertensie)


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram