Wat zijn de symptomen van een verstopte slagader in het been?

dossier

De eerste symptomen van een verstopte slagader in het been zijn pijn en/of krampen bij inspanning, die verdwijnen als je rust. De locatie kan variëren afhankelijk van de aangetaste slagader: arteria iliaca (bekken), arteria femoralis (lies en dij), arteria poplitealis (achterkant van de knieën) of arteria tibialis en peronealis (kuiten). 

Lees ook: Diepe veneuze trombose (DVT) of trombosebeen

Wat veroorzaakt een verstopte slagader in het been?

123m-kramp-been-benen-pijn-20-11.jpg

Slagaderverkalking wordt meestal veroorzaakt door atherosclerose. Atherosclerose is de ophoping van vet- en cholesterolafzettingen die plaques vormen op de wanden van de slagaders. Deze plaques kunnen een gedeeltelijke obstructie (stenose) of volledige obstructie (trombose) veroorzaken in de slagader van het been. Het resultaat is een verminderde bloedtoevoer naar de spieren en weefsels van de benen, wat leidt tot het optreden van symptomen.

Als een slagader al gedeeltelijk geblokkeerd is door deze plaques, is het risico dat een stolsel de slagader volledig blokkeert nog groter.

Lees ook: Spataders: oorzaken, behandeling en hoe voorkomen?

Wat zijn de risicofactoren?

Bepaalde factoren dragen bij aan het ontstaan van obliteratieve arteriopathie van de onderste ledematen en de verergering van de symptomen.

Dit zijn onder andere hoge leeftijd, roken, diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, een zittende levensstijl, overgewicht, erfelijkheid en geslacht (mannen hebben meer kans op een verstopte slagader in het been).

Lees ook: Welke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?

Wat zijn de symptomen van een verstopte slagader in het been?

De symptomen variëren afhankelijk van de ernst van de verstopping en de slagader die is aangetast. Ze treden op wanneer het bloed niet meer voldoende kan circuleren.

  • Pijn bij het lopen (claudicatio): spieren die tijdens het sporten niet meer voldoende doorbloed worden, kunnen pijnlijk worden. Er kunnen krampen optreden. Deze verdwijnen na enkele minuten als je stopt met lopen. Afhankelijk van de aangetaste slagader kan de pijn of kramp zich bevinden in de billen en heupen (arteria iliaca), de dijen (arteria femoralis) of de kuit (arteria poplitealis). De pijn treedt op onder de laesie.
  • In gevorderde gevallen kan deze pijn in rust optreden (vooral in de tweede helft van de nacht). Dit is een kenmerkend teken en moet medische aandacht vragen.
  • De benen kunnen koud, bleek of blauwachtig worden. 
  • In het eindstadium kan het weefsel van de voeten necrotisch worden (gangreen of zweren), met het risico op amputatie.

Lees ook: 10 manieren om zelf je bloedsomloop te verbeteren

Diagnose

Om de diagnose te bevestigen, is de meest effectieve aanpak het opnemen van de polsslag (femorale, popliteale, pedale en tibiale polsslag): als deze zwak is, is het waarschijnlijk dat de slagader in het been geblokkeerd is. Een koude, bleke huid kan ook helpen bij de klinische diagnose. Er kan ook een arterieel geruis worden waargenomen: een abnormaal geluid, hoorbaar met een stethoscoop, dat turbulentie in de bloedstroom weerspiegelt die verband houdt met de vernauwing.

Het is echter niet zo dat een slagaderlijke aandoening uitgesloten is als deze tekenen zich niet voordoen. Een Doppler-echografie, die elke arteriële vernauwing zichtbaar kan maken, moet de diagnose bevestigen of uitsluiten.

Lees ook: Atherosclerose: sluipmoordenaar die jaarlijks 23.000 slachtoffers maakt

Behandeling van een verstopte slagader in het been

Een behandeling kan een bypass-operatie zijn, een operatie waarbij de slagaders worden schoongemaakt, of een endovasculaire behandeling waarbij een ballon wordt ingebracht om de slagader te verwijden, en eventueel een stent om de slagader open te houden. 
Het is ook belangrijk om de oorzaak van de arteritis te begrijpen, zodat er oplossingen kunnen worden gevonden om deze te verhelpen. Een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Als roken de oorzaak is, moet je stoppen met roken. Als je last hebt van een te hoog cholesterol of hoge bloeddruk, zal je arts een passende behandeling voorstellen. 

Lees ook: Wanneer is je cholesterolgehalte te hoog?

Bronnen:
https://www.msdmanuals.com
https://www.has-sante.fr
https://www.vasculaire.com
https://www.hug.ch

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram