Enkel rauw eten niet gezond.

nieuws Raw-foodisme of crudivorisme - uitsluitend rauw voedsel eten - is de laatste tijd opnieuw populair. De vermeende voordelen van deze eetwijze wegen bij lange na niet op tegen de nadelen, zo waarschuwt het Nederlandse Voedingscentrum. Je valt er wel van af maar uiteindelijk leidt zo’n eenzijdige voeding tot ondervoeding en tekorten.

Raw-foodisten eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Dit zou volgens aanhangers als voordeel hebben dat je extra enzymen binnenkrijgt voor de spijsvertering. Maar diezelfde enzymen worden bij een normaal voedingspatroon gemakkelijk door het eigen lichaam zelf aangemaakt.

Rauwkost levert niet méér voedingsstoffen op dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat. Hetzelfde geldt voor vitamines, carotenoïden en andere voedingsstoffen uit bereide producten.

Ook het feit dat je afvalt wordt als voordeel genoemd, maar het is beter om af te vallen met een volwaardige voeding. In theorie is het mogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen met uitsluitend rauw voedsel. Maar daarvoor moeten er zulke grote hoeveelheden worden gegeten, dat een mens dat in de praktijk niet in een dag op kan eten.

Het voordeel van gekookte groente is dat het gemakkelijker is er veel van te eten. Door verhitten treden wel verliezen op maar gekookte groente vaak bevatten per gram toch meer voedingstoffen dan rauwe groente, omdat ze door het kookproces vocht verliezen.
Omdat raw-foodisten te weinig rauwe groente kunnen eten om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen, hebben ze vaak last van ondergewicht. Ook krijgen ze al gauw te weinig ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen. Onder raw-foodisten komt meer tandbederf voor, en een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen en een groeiachterstand bij kinderen.

Groente als sla en komkommer hoef je natuurlijk niet koken. Dus wanneer je voor een deel je groente rauw eet en vers fruit eet, is dat prima. Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen is het zelfs het beste om gevarieerd te eten, dus zet zowel rauwkost als gekookte groente op je menu.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram