Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123m-vr-senior-computer-geluk-10-4.jpg

nieuws Uit de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek, een initiatief van UGent en levensverzekeraar NN, blijkt dat het geluk van de Belgen een deuk opliep door de coronacrisis. Sinds 2018 was het geluksniveau van de Belg nochtans aan een opmars bezig. 

Opvallend is dat meer Belgen zich angstig voelen. Sinds de crisis steeg het aantal mensen die nu en dan met angstgevoelens kampen met 6%. Hun gelukscijfer ligt dan ook gemiddeld een punt lager dan bij wie zich niet angstig voelt: 6,13 op 10 tegenover 7,1 op 10. Qua levenstevredenheid geven we gemiddeld een score aan van 6,62 op 10, in 2018 was dat 6,73 op 10.

Wat de Belg vooral mist, is sociaal contact: eenzaamheid is nefast voor ons geluk. Wie zich niet eenzaam voelt, heeft de helft minder kans om zich ongelukkig te voelen. Ook op het werk zijn de Belgen ongelukkiger, ongeacht of het gaat om thuiswerk. Het percentage steeg van 24 naar 28%. Wie bang is om zijn job te verliezen, is significant minder gelukkig met zijn werksituatie.

Maar is het niet allemaal negatief. Door de coronacrisis voelen de Belgen zich meer dan ooit verbonden. Ze denken meer aan anderen. 90% ziet het als zijn burgerplicht om uit solidariteit adviezen en veiligheidsmaatregelen op te volgen. Wie een doelgericht en betekenisvol leven leidt tijdens deze crisis, heeft zelfs de helft minder kans om zich ongelukkig te voelen.

Bron: https://geluk2020.ugent.be

Lees ook: Is thuiswerken goed voor de gezondheid?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram