De twee eerste kinderen: een gelukspiek voor de ouders

nieuws De geboorte van het eerste en het tweede kind maken een koppel zeer gelukkig. Maar vanaf het derde kind zou dit (veel) minder het geval zijn.

De onderzoekers (London School of Economics) beklemtonen ten eerste “dat het om een algemene vaststelling gaat en dat het gevoel van persoon tot persoon zeer verschillend kan zijn”, en ten tweede “dat het absoluut niet betekent dat het derde kind minder geliefd zou zijn dan zijn oudere broers of zusjes.” Maar, zo stellen ze “het geluksgevoel bij de geboorte is bij een derde kind minder intens dan bij het eerste en het tweede, ongetwijfeld omdat het oudergevoel niet meer nieuw is en vanaf dan minder intens blijkt.” Een andere factor trouwens is dat “het derde kind eventueel ook wat extra druk legt op het gezinsinkomen.”

Het leven van een koppel vervolledigd

Zij kwamen tot deze bevinding na de analyse van verschillende studies aangaande deze materie uitgevoerd in Duitsland en Groot-Brittannië. Een grote meerderheid van de ouders ervaart een groot geluksgevoel in het jaar voorafgaand aan de geboorte van hun eerste kind en de twee of drie jaar die erop volgen. Voor de geboorte van het tweede kind geldt dit ook (hoewel in iets mindere mate) maar voor het derde kind is dit veel minder het geval.

Nogmaals, dit betekent niet dat de ouders zich ongelukkig voelen, of niet tevreden zijn, of spijt hebben, of ontgoocheld zijn… maar de ‘gelukspiek’ is niet zo uitgesproken. “De komst van de eerste baby is een completering van je leven als koppel” zeggen de auteurs verder. “Deze geboorte geeft een nieuwe betekenis aan het leven, ze wordt ervaren als een ingrijpend keerpunt en gaat dan ook gepaard met zeer intense emoties. Voor het tweede kind is dat ook nog van toepassing, maar niet meer zozeer voor het derde, toch niet in het perspectief van het thema van dit onderzoek.”
Daaraan moet nog worden toegevoegd dat volgens deze studie het volgende blijkt: de periode van intens geluk gelinkt aan de geboorte van een eerste kind blijkt langer te duren (in tijd, niet in intensiteit) als de kersverse mama een meer gevorderde leeftijd heeft (meer dan 35 jaar is).

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram