Over psychologie: Kopzorgen

kop zorgen.jpg

boeken-interviews “Wanneer iemand een psychiater opzoekt om problemen te bespreken die het gevolg zijn van familiale of professionele moeilijkheden, wordt dit anders bekeken dan wanneer iemand een arts consulteert omwille van een lelijke hoest”, zegt Paul Arteel, voorzitter van de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg, in zijn voorwoord bij het boek “Kopzorgen”.
Er bestaan inderdaad nog heel wat vooroordelen en taboes rond geestelijke gezondheidsproblemen. Omdat er veel onbegrip bestaat, blijken heel wat mensen met psychische klachten geen hulp te zoeken. Zij kroppen hun problemen op tot op een punt dat deze onoverkomelijk gaan lijken. Toch hoeft het niet zo te gaan. In hun boek “Kopzorgen- over psychische problemen van alledag” stellen Prof. dr. Myriam Van Moffaert en journalist Guy Van Gestel dat psychische problemen haast allemaal behandelbaar zijn. In hun boek leggen de auteurs zich specifiek toe op de de ‘kleine’ psychiatrie. Iedereen heeft wel eens te maken met ontspoorde emoties, geestelijke schommelingen of depressieve gevoelens. Dat betekent niet dat we allemaal psychisch ziek zijn: slechts wanneer deze emoties het normale leven grondig hinderen, is er sprake van een psychische ziekte.
In een eerste deel “De zieke ziel” overlopen de auteurs in grote lijnen de meest voorkomende problemen: depressie, stress, burn-out, angsten, verslavingen… Het tweede deel “De weg naar het herstel” bekijkt hoe deze problemen kunnen worden aangepakt. De auteurs gaan dieper in op zelfzorg: wie openstaat voor de signalen van een psychisch probleem of wie goed opgevangen wordt door de omgeving, kan zich in veel gevallen best zelf voorthelpen. Voor wie dit niet kan, overloopt het boek de rol van de hulpverleners. Er wordt daarbij heel wat aandacht besteed aan de belangrijke rol van de huisarts. Ook de evolutie op het gebied medicatie wordt besproken.

“Kopzorgen” geeft een algemeen overzicht van psychische problemen. Wie op zoek is naar specifieke informatie rond één onderwerp zoals depressie of stress, is hier niet geholpen. Er wordt in het boek wel regelmatig doorverwezen naar meer gespecialiseerde werken. De gids geeft daarentegen in een zeer verstaanbare taal een globaal idee van de kleine psychiatrie van alledag. Een van de boodschappen luidt: je bent geen uitzondering. Of nog: praat erover. Het is dan ook de uitgesproken hoop van de auteurs mee het stigma dat nog te vaak rond psychische problemen hangt, te kunnen doorbreken.

Kopzorgen- over psychische problemen van alledag, Myriam Van Moffaert, Guy Van Gestel, Lannoo, 2001, ISBN 90 209 4321 9

Lees ook: Burn-out: symptomen, oorzaken en behandeling


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram