Streetfood, lekker maar kan het ook gezond?

dossier De zomer is gestart. Dit betekent ook het hoogseizoen voor festivals, pretparken en kermissen. We zoeken er amusement maar ook het assortiment streetfood is aanlokkelijk. Streetfood klinkt nieuw en hip maar eigenlijk kennen we het al jaren. Een pita op een festival, een hamburger in het pretpark of een pak oliebollen op de kermis. Klinkt niet echt gezond maar kan het ook anders? Ja, mits je verstandig kiest en over wat wilskracht beschikt om aan de vele verleidingen te weerstaan.

Weet wat je eet

De meeste streetfoods zoals snacks en zoetigheden behoren tot de restgroep van de actieve voedingsdriehoek. Het zijn voedingsmiddelen die veel calorieën en weinig of geen essentiële voedingsstoffen aanbrengen. Hoewel zij in theorie niet thuishoren in een gezonde voeding, zijn ze in de praktijk niet weg te denken uit onze huidige eetcultuur. Belangrijk is er op een bewuste manier mee om te gaan en gezond te kiezen.

In onderstaande tabel (Klik hier voor .pdf) staat de nutritionele samenstelling van een aantal populaire streetfoods en hun procentuele bijdrage aan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI).

Hieruit blijkt dat ze een niet te verwaarlozen hoeveelheid energie, vet en/of suiker aanbrengen. Ook het zoutgehalte van hartige snacks is niet te verwaarlozen. De aanbreng van essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen is echter betreurend laag. Eet je eens streetfood? Geen probleem. Geniet ervan maar eet het liefst niet elke week. Zorg er ook voor dat je de volgende dagen wat minder calorieën opneemt en extra gezond eet: voldoende groenten en fruit, matig met vlees, regelmatig vis, meer bruin brood, minder beleg en voldoende magere of halfvolle zuivelproducten.

Het kan ook gezonder

Hoewel de meeste streetfoods tot de restgroep van de actieve voedingsdriehoek behoren, is de ene snack de andere niet. Je kan ook gezondere keuzes maken. Bijvoorbeeld: neem een smoothie in plaats van een ijsje, neem een klein pak friet in plaats van een groot, kies voor een wokgerecht met groenten in plaats van een pita met friet, kies voor ketchup of pickels in plaats van mayonaise en waterijs is beter dan roomijs. Gezonder kiezen wil echter niet zeggen dat je er dubbel zoveel mag van eten. Probeer je steeds te beperken.
Aangezien de populariteit van streetfood blijft stijgen en ook de interesse in gezonde voeding toeneemt, zal ook het assortiment “gezonde” streetfood steeds verder uitbreiden. Nu kan je bijvoorbeeld ook al salades, smoothies, fruitsla, frozen yoghurt, enz. kopen. Iets wat je vroeger nauwelijks tegenkwam. Ga op ontdekking en speur even rond er is voor elk wat wils. Ga je pas in de namiddag of s’avonds naar een festival of kermis, eet dan eerst een gezonde maaltijd thuis. Dan kan je je beperken tot een tussendoortje zoals een ijsje of enkele oliebollen. Een pak friet, een hamburger of een pita worden beschouwd als een hoofdmaaltijd. Heb je hier zin in? Hou het dan voor de rest van de dag vrij sober. Drink bij voorkeur water en beperk het gebruik van alcohol. Alcohol brengt alleen extra calorieën en geen nuttige voedingsstoffen aan. Teveel alcohol is bovendien geen garantie op meer plezier, in tegendeel…

Kies niet alleen voor gezond maar ook voor veilig

Kijk naar het kraam, de verkoper, het keukenmateriaal, de voedingsmiddelen. De eerste indruk spreekt vaak al boekdelen.

• ­Is alles proper?

• Wordt het eten gekoeld bewaard? Smoothies en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard alvorens ze worden verhit of gebakken.

• ­Wat warm moet zijn, moet ook warm blijven. In lauw eten kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat je ziek wordt.

• Koop bij voorkeur streetfood dat wordt klaargemaakt waar je bij staat.

Vergeet tot slot ook je eigen hygiëne niet. Zorg voor propere handen en was ze voor je eet of gebruik een ontsmettend doekje.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram