Statines serveren bij fastfood

nieuws Wetenschappers van het Imperial College in Londen willen dat fastfoodrestaurants het cholesterolverlagende medicijn statine gaan verstrekken. Daarmee kan het risico op hart- en vaatziekten worden geneutraliseerd, schrijven ze in het American Journal of Cardiology.

Volgens de artsen is het ironisch dat mensen bij fastfoodrestaurants zoveel ongezonde sausjes kunnen nemen als ze willen, terwijl statines, die goed zijn voor het hart, door een dokter moeten worden voorgeschreven. Ze stellen daarom voor dat ‘McStatin’-pilletjes gratis verstrekt worden, net zoals men gratis potjes mayonaise of ketchup ter beschikking stelt, om samen met de hamburger of met een milkshake op te eten.

De Britse wetenschappers komen tot hun verrassende voorstel op basis van een aantal onderzoeksgegevens. Enerzijds blijkt dat mensen met een hoge vetiname (gemiddeld 90g vet per dag) bijna een kwart meer kans op een hart- en vaatziekte hebben dan mensen met een lage vettiname (gemiddeld 50g per dag). Eén hamburger met kaas en één milkshake komt ongeveer overeen met 50 g extra vet. Wie een hamburger eet zou dus zowat 20% meer kans maken op een hartziekte. Omgekeerd vermindert de dagelijkse inname van statines de kans op een hart- en vaatziekte met gemiddeld 30%. Conclusie: een statine nemen compenseert de risico’s van de extra vetiname.

De Britse Hartstichting heeft zich onmiddellijk gedistantieerd van het voorstel. “McStatin” is niet de oplossing, stelt de organisatie. De suggestie dat de schadelijke effecten van junkfood tenietgedaan kunnen worden door af een toe een cholesterolverlagende statinetablet te nemen is onzin, volgens de Stichting. Statines zijn essentiële medicijnen voor mensen met een hartziekte of een verhoogd risico en zijn niet voor iedereen geschikt. Bovendien zijn ze zijn geen tovermiddel om de effecten van een ongezond dieet te compenseren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram