Bent u vaak duizelig bij het rechtstaan? 10 tips om daaraan te verhelpen

Laatst bijgewerkt: april 2018
f-123-tek-vr-senior-duizelig-04-18.jpg

nieuws

Als u vaak last hebt van duizeligheid bij rechtkomen uit bed of zetel, dan loopt u een verhoogd risico om te vallen. 
Als u vanuit een liggende naar een staande houding gaat, verplaatst het bloed zich door de zwaartekracht normaal gesproken naar uw buik en uw benen. Hierdoor stroomt er eventjes minder bloed naar het hart en wordt er ook minder bloed rondgepompt door uw hart. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk. Het centrum in uw hersenen dat de bloeddruk reguleert, neemt dit waar en zorgt ervoor dat uw bloedvaten zich vernauwen en uw hart sneller gaat kloppen. Hierdoor gaat uw bloeddruk weer naar het normale niveau. 
Als dit maar enkele keer gebeurt, is er meestal niets aan de hand. Als dit vaak gebeurt, is er misschien sprake van orthostatische hypotensie (letterlijk: lage bloeddruk bij rechtstaan): het systeem dat de bloeddruk regelt werkt dan niet goed meer. Hierdoor wordt de bloeddruk na het opstaan lager en blijft deze laag. De bloeddruk kan zo laag worden dat er onvoldoende bloed naar de hersenen gepompt kan worden. 

Lees ook: Lage bloeddruk of hypotensie: vervelend maar niet gevaarlijk

Duizeligheid bij het rechtstaan kunt u verminderen door de volgende tips in acht te nemen.

1. Sta rustig op vanuit liggende of zittende houding. Ga bijvoorbeeld even op de rand van het bed zitten. Adem een aantal keren diep in en uit. Plaats vervolgens uw beide voeten naast elkaar. Zet ze plat op de grond. Steun met uw handen op uw knieën en sta langzaam recht.

2. Vermijd bruuske bewegingen, een (te) warme omgeving (bijv. hete douche of bad) en langdurig platliggen. Daardoor zetten de bloedvaten uit, wat een bloeddrukdaling kan veroorzaken

3. Wordt u toch duizelig bij het opstaan, ga dan even zitten of hurk neer. Probeer niet te blijven staan. Kom bij het wegtrekken van de klachten rustig overeind.

4. Pas uw gedrag aan: neem bijvoorbeeld de tijd als er iemand aanbelt of als de telefoon rinkelt en doe niets overhaast

5. Ga overdag niet op bed liggen, maar blijf zitten of staan. Opstaan na een tijd gelegen te hebben geeft extra klachten.

6. Plaats het hoofdeinde van uw bed 20-30 cm hoger. 

7. Kies voor een hoog bed waar u makkelijk op kunt gaan zitten en makkelijk uit komt. Als u een laag bed heeft, kunt u steunen aanschaffen waarmee u uw bed verhoogt (thuiszorgwinkel).

8. Drink voldoende water (1,5 à 2 liter per dag). Dit zorgt voor een voldoende volume van de bloeddoorstroming.

9. Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van strakke elastische kousen tot taillehoogte of een buikband, waardoor er minder bloed naar buik en benen kan zakken. Bespreek de wenselijkheid om steunkousen te dragen met uw huisarts, zeker als u uitgesproken spataders hebt aan de (onder)benen. 

10. Beweeg voldoende.

Wanneer moet u een arts raadplegen? 
Bespreek vaak terugkomende duizeligheid met uw huisarts. Zeker wanneer u geneesmiddelen tegen depressie, voor het hart of voor een verhoogde bloeddruk moet innemen. Die kunnen een daling van de bloeddruk (ook orthostatische hypotensie) veroorzaken, waardoor het risico om te vallen toeneemt. 

Een eventuele behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. 
• Als geneesmiddelen de oorzaak zijn (bijvoorbeeld bloeddrukverlagende middelen), dan kan de dosis aangepast worden. Doe dit nooit op eigen houtje, maar altijd na overleg met uw arts.
• Bij ernstige problemen kan uw arts een geneesmiddel voorschrijven dat de bloeddruk iets verhoogt en/of de klachten (zoals duizeligheid en flauwvallen) kan verminderen. 

Bronnen
www.valpreventie.be
www.bcfi.be/nl/articles/query?number=F40N04F
www.thuisarts.nl/lage-bloeddruk/ik-heb-lage-bloeddruk
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram