Hoestwerend middel gebruikt als drug

nieuws Volgens onderzoek van het VPRO radioprogramma Noorderlicht gebruiken Nederlandse jongeren op grote schaal hoge dosissen hoestsiroep met als werkzame stof dextromethorfan (DXM) als drug. Die stof veroorzaakt in grote hoeveelheden hallucinaties en verstoort het contact met de werkelijkheid.
Volgens neurofarmacoloog Bart Ellenbroek heeft dextromethorfan in hoge doseringen eenzelfde werking als PCP, ook wel bekend als 'angel dust'. Dat is een beruchte harddrug, waarbij mensen vaak niet meer weten wat ze doen. In zijn ogen zijn de hoestmiddelen alles behalve onschuldig. Ook van Dick Bijl, arts en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, mogen de hoestonderdrukkers uit de handel. Ze werken namelijk niet waartegen ze bedoeld zijn: hoest. "Bij kinderen met hoestklachten bleek dextromethorfan niet beter te werken dan een placebo. Dat in combinatie met de ernstige tot zeer ernstige bijwerkingen maakt dat we het opnieuw moeten evalueren."
In de Verenigde Staten is DXM een populaire drug onder de jeugd.

Lees ook: Geneesmiddelen bij hoest

Lees ook: Hoest en hoestsiropen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram