Slapen met licht verhoogt kans op depressie

nieuws Mensen die slapen met een nachtlampje aan of die de TV laten opstaan, hebben een verhoogde kans op een depressie in vergelijking met mensen die in een donkere kamer slapen. Dat besluiten onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University uit een experiment met hamsters die werden blootgesteld aan een zwakke lichtbron tijdens hun slaap en hamsters die in een verduisterde kamer sliepen.

De hamsters die met licht sliepen scoorden slechter op diverse tests waarmee de stemming kan worden gemeten in vergelijking met de andere hamsters. Wanneer ze de hersenen van de dieren bestudeerden bleek dat degenen die aan zwak licht werden blootgesteld minder activiteit in de hippocampus hadden. Dit deel van de hersenen speelt een belangrijke rol bij depressieve stoornissen.
De onderzoekers vermoeden dat de blootstelling aan licht tijdens de slaap de productie van het hormoon melatonine verstoort.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram